Centrul Istoric, blocat în instanţele comercile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neînţelegerile dintre primarul Sorin Oprescu şi Sedesa, prima firmă contractată pentru reabiltare a străzilor din Centru istoric, au ajuns la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

După ce s-a declarat nemulţumit de lentoarea cu care firma spaniolă Sedesa reabilita străzile din zona-pilot a Centrului istroic, primarul Sorin Oprescu a decis toamna trecută rezilierea contractului dintre municipalitate şi constructor. Ulterior,  s-a răzgândit şi a continuat colaborarea cu aceeaşi firmă, de teama unui proces lung ce ar fi îngreunat şi mai mult lucrurile.

Conflictul nu a fost stins complet, astfel încât edilul-şef a semnat rezilierea, iar Sedesa a lansat acţiunea de judecată la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, instanţă specializată pe astfel de contracte. „Au avut loc două termene. În primul, Primăria Municipiului Bucureşti a solicitat un nou termen pentru întâmpinare şi în al doilea, să se mute procesul la Paris, având în vedere că sunt fonduri europene şi că judecata trebuie să fie cât mai imparţială. În acest moment se aşteaptă decizia Curţii de Arbitraj faţă de mutarea cauzei la Paris”, ne-a declarat Şerban Georgescu, reprezentantul firmei Sedesa.

Municipalitatea se declară victorioasă
Primăria Capitalei are în schimb o altă versiune. Potrivit unei declaraţii dată presei la sfârşitul săptămânii trecute, municipalitatea ar fi câştigat deja procesul la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Mai mult, reprezentanţii Direcţiei de Investiţii au anunţat că, în urma deciziei, municipalitatea va demara săptămâna aceasta procedurile de organizare a unei licitaţii pentru reînceperea lucrărilor în Centrul istoric.

„Nu au cum să facă acest lucru câtă vreme au un proces cu noi”, a mai explicat Şerban Georgescu. Reprezentanţii Curţii nu au putut lămuri situaţia, deoarece, spun ei, judecata este confidenţială şi nu oferă informaţii decât părţilor implicate în proces.

Patru ani de şantier  
Până se lămureşte conflictul dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi Sedesa, cele zece străzi din Centrul istoric rămân o ruină şi, mai mult de cât atât, pun în pericol viaţa trecătorilor. Astfel de incidente se petrec deseori în zonă, numai luna trecută electrocutându-se fiica lui Adi Despot, solistul trupei Viţa de Vie, după ce a atins cu mâinile nişte fire de înaltă tensiune neizolate corespunzător.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost semnat în septembrie 2006 şi avea o valoare iniţială de 26,9 milioane de euro, contractul fiind finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu 7,3 milioane de euro, guvernul olandez cu 1,8 milioane de euro, restul fiind de la autoritati. În ianuarie 2008 a fost schimbată soluţia tehnică, iar bugetul a fost suplimentat cu 8,7 milioane de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite