Bucureşti: Centru mobil pentru donare de sânge în Piaţa Romană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele 2 centre mobile de donare de sânge au fost puse în funcţiune, astăzi,  de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Un astfel de centru, care funcţionează într-un autocar, a fost amplasat în Bucureşti, la Piaţa Romană la ora 10.15. În prima oră opt bucureşteni s-au oferit să doneze sânge.

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii şi Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, au inaugurat în această dimineaţă în Piaţa Romană, primul centru mobil de donare de sânge. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

În prima oră de staţionare în această zonă, 8 bucureşteni s-au oferit să doneze sânge. Acţiunea va continua pe parcursul zilei.

“În 19 aprile vă prezentam cele 5 centre mobile de donare de sânge pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat anul trecut, iar astăzi utilizăm deja, în Bucureşti şi Iaşi, două dintre acestea. Autocarele sunt destinate donării de sânge în zonele urbane şi rurale,  astfel încât cei care doresc să doneze sânge  să  evite deplasarea dificilă şi consumatoare de timp la centrele fixe de donare din oraşele capitală de judeţ sau din Bucureşti”, a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Mai mulţi donatori la centrele mobile

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul trecut un număr de 5 centre mobile de donare de sânge. Scopul proiectului este acela de a da posibilitatea populaţiei să utilizeze şi alte forme de a dona sânge, în afară de centrele fixe, astfel încât să crească numărul de donatorilor.

Ministerul Sănătăţii vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei şi să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. Utilizarea autocarelor va fi monitorizată cu atenţie pentru îmbunătăţirea activităţii în mod continuu şi obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge.

Maşinile vor putea fi folosite nu numai în locuri publice, acestea se vor putea deplasa şi la instituţii, firme etc. pentru a recolta sânge, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene.

Costul unui autocar a fost de aprox. 900.000 RON, incluzând dotarea si amenajarea interioara a acestuia. Fiecare autocar este dotat cu o sala de asteptare unde se completează formularele înaintea consultaţiei  medicale, o sală de consultaţii dotată cu un mini- laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, o sală cu două posturi pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului.

În centrele mobile vor lucra şi voluntari ai organizaţiei Crucea Roşie.   

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite