Bucureşti: Cealaltă Românie: Revoluţia în alte cuvinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, 15 decembrie, la ora 23.00, TVR 1 prezintă un reportaj realizat de Irina Păcurariu, despre o altfel de Românie, care de 20 de ani îşi caută identitatea. Un puzzle social alcătuit din personaje selectate cu atenţie zugrăvesc în documentarul „Cealaltă Românie la 20 de ani” o democraţie care pare a se afla din nou la răspântie.

Irina Păcurariu realizează un altfel de documentar despre Revoluţia din decembrie 1989. Altceva decât mărturii ale revoluţionarilor, drame ale familiilor îndurerate ale eroilor sau amuşinări pe urmelor „criminalilor”. Acesta este prima parte dintr-o serie de reportaje, semnate de Irina Păcurariu, care vor fi difuzate începând din luna ianuarie la TVR 1.

„Cealaltă Românie la 20 de ani” este o radiografie a zbuciumului unei naţii care a avut la dispoziţie două decenii pentru a-şi croi o haină care să o încapă.  Reportajul compune o imagine a României, cât mai apropiată de realitatea lui decembrie 2009, imprimată pe pelicula istoriei, pe negativul din decembrie 1989. Stop cadru, 2009!

“România? Aceeaşi ţară tristă, plină de umor”

Vocile acestui documentar sunt personaje de vârste şi statut social diferite care cern prin experienţa şi trăirile lor o Românie de astăzi. “România? Aceeaşi ţară tristă, plină de umor. Un teritoriu plin de contraste, cu oameni liberi, dar încorsetaţi  în neputinţe şi prejudecăţi. Un loc din care ai vrea să evadezi, dar ştii că lumea din afara nu permite ştergerea cazierului. Încercăm să ne eliberam de prejudecata blestemului de a rămâne o ţară frumoasă, din păcate locuită şi fiecare buletin de ştiri ne face din nou prizonierii aceleiaşi prejudecăţi. Cum ar spune unul dintre personajele mele: noi încă mai credem că Dumnezeu vorbeşte cu îngerii în limba română. Şi este complet fals… lumea nici nu începe şi nici nu se termină cu România”, argumentează Irina Păcurariu, realizatoarea reportajului.

„Ar trebui să muncim mai mult şi să vorbim mai puţin!”

Români care au ales să trăiască dincolo de graniţe în Irlanda, Marea Britanie, în Silicon Valley sau la Madrid, dar şi români care au ales să ia în piept democraţia aici. De la şoferi până la securişti şi jurnalişti. Acestea sunt personajele care compun puzzle-ul României de astăzi.

„Pe o parte dintre personaje le urmăresc demult , despre unii pot spune că i-am lansat chiar cu mare succes în spaţiul public, asta dacă ar fi să mă refer la acum celebra Franfară 10 Prăjini care a avut primul concert în România special pentru filmarea reportajului meu, atunci în 1999. Sunt oamnei despre care am adunat informaţii, despre care ştiu că reprezintă tipologiile pe care mi le-am propus în acest puzzle social la 20 de democraţie”, explică Irina Păcurariu modul prin care şi-a cernut vocile care să transmită un mesaj.

„Ar trebui să muncim mai mult şi să vorbim mai puţin!”, spune în reportajul „Cealaltă Românie”, Luigi Bodo, un italian care de 34 de ani conduce primul „joint-venture” din Europa de Est.

Irina Păcurariu este realizatoarea seriei de reportaje „Cealaltă Românie”, din 2007-2008, care s-au bucurat de o mare audienţă. La 20 de ani de la prăbuşirea Cortinei de Fier, se ridică o serie de întrebări înfricoşătoare despre identitatea noastră ca naţiune. „Cealaltă Românie după 20 de ani”, caută răspunsurile la aceste întrebări.

Vocile României


Personajele care recompun realitatea din 2009 sunt exemple de voci puternice în descrierea unei Românii de 20 de ani. Răzvan Olosu are 48 de ani şi  a plecat din România după Revoluţie. A ajuns director general (CEO) Nokia pentru Germania, de unde a demisionat pentru a prelua acum 2 ani fabrica de la Bochum –falimentată de relocarea Nokia la Jucu, Cluj.

Cezar Preda are 50 de ani şi a fost şofer de autobuz. Ducea  înainte de ’90 o parte din cei 12 mii de muncitori pe Platforma Chimică de la Săvineşti, acolo unde se năşteau „invenţiile” Elenei Ceauşescu.

Constantin Burlan are 65 ani şi a fost angajat al Securităţii, mâna dreaptă a generalului Pleşiţa. Acestea sunt doar câteva dintre personajele care construiesc o altă Românie în reportajele Irinei Păcurariu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite