Cea mai modernă secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică nu poate fi inaugurată din lipsă de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai modernă secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică din România, cea de la Spitalul de Copii "Maria Sklodowska Curie" nu poate fi inaugurată chiar dacă lucrările au fost finalizate. Coducerea spitalului spune că noua secţie nu are cum să funcţioneze pentru că nu se pot angaja cadre specializate din cauză că posturile sunt blocate de Ministerul Sănătăţii.

În noua secţie ar putea fi salvaţi sute de copii care în prezent nu au unde să fie operaţi. În România există o singură secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică la Târgu-Mureş, dar care nu poate deservi decât 300 de pacienţi anual, în timp ce numărul de copii cu malformaţii cardiace înregistraţi anual depăşeşte 1.000.

„Situaţia este critică nu numai la nivelul noii secţii ci la nivelul întregului spital. Angajaţii de tot felul, de la medici şi asistente la bucătărese şi femei de serviciu, îşi dau demisiile. Se angajează la privat, pleacă în străinătate. Noi nu avem dreptul să angajăm decât un om în locul a şapte care au plecat”, ne-a spus dr. Radu Tăbăcaru, directorul medical al spitalului.

Peste două milioane de euro au fost investiţi în această secţie, banii provin în proporţie de 60% de la Ministerul Sănătăţii iar restul din donaţii în cadrul campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”. Cel mai scump dispozitiv din secţie este angiograful care a costat aproximativ un milion de euro. Acest aparat de ultimă oră permite medicilor să investogheze starea vaselor sanguine şi să pună rapid un diagnostic.  Aparatul poate să investigheze vase care ajung la un milimetru în diametru şi oferă un diagnostic de mare acurateţe a bolilor cardiace în general. Pe lângă diagnostic, se poate face şi un tratament al unor afecţiuni precum dilatările unor artere coronare care vascularizează inima, tumorile hepatice sau hemoragiile digestive.

“Nu se poate face performanţă cu sărăntoci”

„Dar pentru a putea folosi acest aparat avem nevoie de medici specialişti. Îi angajăm , îi formăm şi apoi riscăm să-i pierdem pentru că adevăraţii specialişti nu stau pe salarii mici”, ne-a mai spus dr. Radu Tăbăcaru.

Directorul medical a mai spus că întreg spitalul funcţionează foarte greu din cauză că sunt puţine cadre şi că multe asistente şi medici au plecat iar alţii se pregătesc să plece din sistem. „Nu vrea să rămână nimeni în sistem, cred că zilnic câte un angajat anunţă că pleacă. Volumul de muncă este foarte mare şi salariile foarte mici. Nu se poate face medicină performantă cu sărăntoci. Nu numai că nu sunt posturi, dar şi acelea care mai sunt nu-s plătite”, ne-a mai spus dr. Radu Tăbăcaru.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că şefii spitalului exagerează şi că nu din cauza lipsei de personal secţia a rămas închisă. Ministerul a deblocat 3.000 de posturi în spitale în toamna anului trecut, pe baza solicitărilor făcute de managerii spitalelor. 

“La Marie Curie au fost solicitate 20 de posturi, 10 de asistente şi 10 de medici. Nu ştiu ce au făcut cu posturile după aceea. Consider însă că cei de la Marie Curie se plâng prea mult şi nu au de ce. Toată lumea i-a ajutat, au primit mulţi bani din donaţii şi de la minister. Sunt multe spitale care fac performanţă pe bani mai puţini”, ne-a spus Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.


“Posturile deblocate, o picătură într-un ocean”


În replică, directorul medical de la “Marie Curie”, spune că cele 20 de posturi au fost o picătură de apă într-un ocean. “Noi aveam nevoie de cel puţin 40 de posturi deblocate pentru a funcţiona cât de cât normal, ca personalul să poată să-şi ia libere şi concedii, nu să muncească 12 ore pe zi. Posturile deblocate în toamnă au fost scoase la concurs dar între timp a mai plecat din personal şi va mai pleca. Nu am reuşit să acoperim nici găurile din spital aşa că nu putem vorbi de angajări în noua secţie”, a mai spus dr. Radu Tăbăcaru.

În noua secţie ar putea fi salvaţi sute de copii care în prezent nu au unde să fie operaţi. În România există o singură secţie de acest fel la Târgu-Mureş, dar care nu poate deservi decât 300 de pacienţi anual, în timp ce numărul de copii cu malformaţii cardiace înregistraţi anual depăşeşte 1.000.

Peste două milioane de euro au fost investiţi în această secţie, banii provin în proporţie de 60% de la Ministerul Sănătăţii iar restul din donaţii. Cel mai scump dispozitiv din secţie este angiograful care a costat aproximativ un milion de euro. Acest aparat de ultimă oră permite medicilor să investogheze starea vaselor sanguine şi să pună rapid un diagnostic





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite