Psihologul: "Fetiţele abuzate de prietenul sau soţul mamei se tem să nu fie învinovăţite"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologul Mugur Ciumăgeanu, director coordonator la Asociaţia Română de Terapie Comportamentală şi Cognitivă, spune că o treime dintre victimele unui abuz sexual se confesează, dar de obicei unui prieten, fără a cere ajutorul autorităţlor, o treime nu spune niciodată nimic şi numai o treime merge la poliţie

Unii dintre copiii abuzaţi au tendinţa să acopere iniţial trauma, nu povestesc nimănui despre ceea ce s-a întâmplat din cauză că le este ruşine şi le este frică să nu fie învinovăţiţi. „Copilul sau adolescentul abuzat are acelaşi discernămînt ca şi un adult în ceea ce priveşte actul sexual deoarece instinctul sexual este dezvoltat. El ştie dacă ceea ce i se întâmplă este sau nu contra naturii şi de aceea va simţi ruşine, vinovăţie şi frică”, ne-a spus psihologul Mugur Ciumăgeanu, director coordonator la Asociaţia Română de Terapie Comportamentală şi Cognitivă.

Specialistul spune că o treime dintre victime nu povestesc niciodată ceea ce li s-a întâmplat sau vorbesc foarte târziu despre această experienţă, chiar şi la zeci de ani distanţă. O altă treime îşi găsesc un confident dar nu spun familiei şi nu merg la poliţie şi numai o treime povestesc imediat ceea ce li s-a întâmplat familiei şi merg la poliţie. „Dacă un copil abuzat nu se plânge imediat cuiva, vinovăţia şi ruşinea îl copleşesc şi, în timp, renunţă să mai vorbească”, a mai spus Mugur Ciumăgeanu

„Sunt cazuri în care mamele nu cred că soţul sau prietenul ar fi putu face aşa ceva”

Cu atât mai dificil este dacă abuzatorul face parte din familie sau este foarte apropiat. „Un caz special este cel al fetiţelor abuzate de tată sau de tatăl vitreg. Unele nu vorbesc niciodată, altele îi spun mamei dar mama nu i-a măsuri sau ia măsuri după ce actul s-a repetat. Când e vorba despre un abuzator un familie şi celorlalţi membri le este greu să accepte aşa că de multe ori nu cer imediat ajutorul autorităţilor”, a mai spus psihologul.


Colegii ştiau de scandalul sexual

Alina Bodnaru susţine că producătoarea emisiunii „Poveştiri Adevărate“ şi fosta ei şefă, Ionela Bănărescu, ştia de scandalul sexual izbucnit în care este implicat Cristian Tabără.

De altfel, ea a fost cea care i-a sugerat mamei Alexandrei să vorbească despre incident cu cei din conducerea trustului. „Toţi trei: eu, Cristi şi cu Ionela am mers la Maria Apostol, director de comunicare al trustului, să-i spunem despre ce este vorba. Cristi a recunoscut ce s-a întâmplat de faţă cu ea“, susţine Alina Bodnarul.

Femeia adaugă că realizatorul tv i-a povestit că a fost chemat apoi încă o dată de către cei din conducere, şi anume Dana Negrău, directorul de personal, Cristi Mocanu, directorul executiv al Pro TV SA şi din nou Maria Apostol. Tabără i-a spus că atunci s-a hotărât plecarea sa din trustul media.

Relaţia Alinei cu Cristi s-a terminat la puţin timp după incident

Contactată de reporterii „Adevărul de Seară“, Maria Apostol a trimis un comunicat, în care nu a dat un răspuns concret. Ea a spus că nu discută despre viaţa personală a unui fost angajat. „Nu pot sa fac nici un alt comentariu legat de viata privata a unui fost colaborator“. Ea a adăugat că Tabără a plecat din PRO pentru că îşi dorea să lucreze „în spatele camerelor“. „În acea perioadă, el aplicase pentru un concurs la TVR”.

Alina Bodnaru susţine că relaţia ei cu Cristi s-a terminat la puţin timp de la incident, cu toate că cei doi se căsătoriseră „neoficial“, la o biserică anglicană din Liverpool în septembrie 2008.

„Nu există acte în acest sens, doar verigheta pe care am păstrat-o. Preotul era un prieten de-al lui Cristi care mai venea prin România.
 

Stadiul anchetei

Cristian Tabără a fost audiat marţi de poliţişti iar ieri cazul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.






București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite