Bucureşti: Căţăratul, sport la înălţime în Capitală
0Cea mai mare sală de escaladă din România a fost deschisă ieri în Bucureşti. Cei care nu au timp să iasă din oraş pentru a se căţăra pe munte au la dispoziţie în Capitală patru săli specializate unde pot practica acest sport extrem.
Cea mai mare sală de escaladă din ţară, „Vertical Spirit“, a fost deschisă ieri, la ora 11.00. Sala din incinta fostei uzine „Electronica“, de pe strada Baicului, are o suprafaţă la sol de 300 de metri pătraţi şi o suprafaţă căţărabilă de aproximativ 400 de metri pătraţi. (GALERIE FOTO)
În Bucureşti, există doar patru săli unde se pot practica escaladă şi bouldering, un sport asemănător. Diferenţa dintre cele două este faptul că, în cazul escaladei, căţărătorul este ancorat cu o coardă de un ham şi „filat“ de un coleg care se află la sol. La boulder se urcă fără frânghie, căţărătorul fiind protejat doar de o saltea pe care poate să cadă în siguranţă.
„Boulder-ul este un sport mult mai uşor pentru că îţi trebuie doar espadrile şi magneziu. În rest eşti liber să faci ce vrei“, a explicat Silviu Corciovei, campionul naţional en-titre la escaladă.
Sala „Vertical Spirit“ din Baicului are 40 de trasee pentru bouldering şi 20 de rute pentru escaladă cu grad de dificultate variat, atât pentru începători, cât şi pentru cei experimentaţi. Pereţii amenajaţi sunt de escaladă, de 15 metri înălţime, şi de boulder, de 4,25 metri. Abonamentul lunar costă 120 pentru o lună, iar doritorii se pot duce la sală de luni până vineri, între orele 17.00 şi 22.00 şi sâmbătă, între orele 12.00 şi 17.00.
Unde te mai poţi căţăra în Bucureşti
O altă sală de escaladă, care aparţine tot celor de la „Vertical Spirit“, este pe strada Tudor Arghezi, în zona Universităţii. Sala este în incinta sălii de sport a Şcolii Generale Nr.19, iar profesorii deţin certificate care atestă experienţa şi profesionalismul. Sala este deschisă luni, miercuri şi vineri, între orele 18.00 şi 22.00. Fiecare dintre cele patru săli pune la dispoziţie şi echipamentul unei căţărări, espadrile, magneziu şi ham.
„Ecran Club“ este un alt loc unde te poţi căţăra în voie. În sala din Şoseaua Grozăveşti se practică mai mult bouldering, dar se poate face la fel de bine şi escaladă. Sala, care are peste 2.000 de trasee marcate pe culori, este prima din Bucureşti dedicată acestui sport şi a fost construită acum zece ani. Cursurile la această sală costă 230 pentru trei luni, iar, pentru o lună, 90 de lei. Sala este închisă în weekend, iar în timpul săptămânii este deschisă între orele 8.00 şi 22.30.
„Galactic Indoor Climbing Gym“ este a treia sală din Bucureşti în care poţi să înveţi să escaladezi. Sala are peste 70 de trasee, zone amenajate pentru începători şi chiar o sală de forţă. Locul din Bulevardul Constructorilor are panouri înalte de nouă metri. De asemenea, există şi un panou de boulder de 6 metri lăţime şi 4,8 metri înălţime. Un abonament lunar la această sală este 125 de lei, iar o intrare costă 30 de lei.
Costul abonamentelor lunare
Preţurile abonamentelor pentru o lună la sălile de escaladă din Bucureşti nu diferă foarte mult între ele. Cel mai ieftin abonament este la sala „Ecran Club“ şi costă 90 de lei. Abonamentul la cele două săli de la „Vertical Spirit“, din strada Baicului şi din strada Tudor Arghezi, este 120 de lei. Pentru o lună de escaladă la sala „Galactic Indoor Climbing Gym“ doritorii trebuie să scoată din buzunar 125 de lei.