Cătălin Ţăranu, preşedintele federaţiei de Go

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin a avut primul contact cu jocul minţii în urmă cu 20 de ani, iar în urmă cu an a fost numit în fruntea federaţiei române al acestui sport.

La început Go i s-a părut cel mai plictisitor şi stupid joc. „Primul contact cu jocul de Go l-am avut de fapt cu câţiva ani înainte să încep să practic acest joc. Eram la nişte prieteni acasă când mama lor ne-a adus un nou joc, spunea ea, foarte deştept. Nu am înţeles nimic din el, am făcut nişte floricele pe tablă cu piesele şi apoi l-am aruncat într-un colţ clasificându-l ca pe cel mai stupid şi plictisitor joc", îşi aminteşte Cătălin cum a început totul.

Desigur, perioada următoare a fost mai mult decât plăcută, el a înţeles care sunt regulile jocului şi care este scopul lui. „Când am început să joc cu adevărat îmi amintesc că visam poziţii de pe tabla de Go noapte de noapte, că eram de-a dreptul fascinat de joc şi obsedat să joc cât mai mult", povesteşte Cătălin. Magia jocului Go l-a prins atât de repede pe tânărul în vârstă de 37 de ani încât a renunţat la idealurile sale din domeniul matematicii.

„Evoluţia în cadrul comunităţii române de Go a fost meteorică, în câţiva ani deja mă luptam de la egal la egal cu cei mai puternici jucători din ţară. Eram tânăr şi foarte ambiţios, îmi propusesem să devin campion european şi apoi să ajung la profesionism", spune Cătălin Ţăranu. Pentru a stăpâni cât mai bine tehnicile de Go, el a plecat în Japonia, la Tokyo, unde a studiat tainele Go pentru doi ani. „Ascensiunea ca jucător profesionist a continuat la fel de rapid, în limita aproape minimă de timp am reuşit să urc în rang de la 1 dan la 5 dan.

Cum rangul de 5 dan este echivalent cu intrarea în elita jucătorilor profesionişti, performanţa a însemnat consacrarea mea ca un deschizător de drumuri în lumea Go-ului European", adaugă Cătălin, care este până în ziua de azi singurul european care a reuşit această performanţă şi al doilea jucător non-asiatic din lume, după americanul Michael Redmond, 9 dan.

După alegerile din aprilie 2009, Cătălin Ţăranu a fost numit preşedintele Federaţiei Române de Go. „Federaţia este într-o perioadă de mari transformări, mai ales că am adus o echipă complet nouă", spune preşedintele federaţiei. Promovarea acestui sport prin şcoli a mărit numărul de practicanţi „Eforturile noastre de promovare a jocului la nivel naţional, în special în rândul copiilor de vârstă şcolară, ne fac să credem că în România există un mare interes pentru jocul de Go. Părinţii şi profesorii înţeleg repede rolul educaţional al jocului şi influenţa pozitivă asupra modului de gândire şi a comportamentului copilului", mai spune Cătălin Ţăranu.

Profil:
Născut: 31 martie 1973, Gura Humorului (Suceava)
Studii: Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti
Familie: Este necăsătorit

Ce-i place: „Îmi place să citesc, ador jocurile de strategie pe calculator. De asemenea, îmi place să joc de tenis şi să merg pe bicicletă. Demult vreau să-mi cumpăr o biclă, dar nu am avut timp", spune Cătălin.

Ce nu-i place: „Nu-mi place birocraţia de care mă tot lovesc şi mă enervează oamenii nesimţiţi. De asemenea, nu îmi place să mănânc fructe de mare", mai spune preşedintele federaţiei.
Cătălin Ţăranu

Întrebări şi răspunsuri:

Câţi membri numără comunitatea de Go din România?
Comunitatea Română de Go numără în acest moment peste 2.000 de membri, dintre care în jur de 400 sunt jucători activi.

Există oameni interesaţi să predea acest sport?
Din păcate încă nu avem suficienţi instructori în ţară. Proiectul cel mai mare, dar şi mai dificil al federaţiei este formarea unei generaţii de instructori, în special în rândul educatorilor şi al profesorilor de şcoală. Cu toate acestea, sunt unele centre în ţară unde prin eforturile voluntare ale unor pasionaţi ai Go-ului se obţin rezultate deosebite cu copii.

Cum sunt percepuţi jucători români în afară?

Jucătorii români de Go sunt foarte bine văzuţi în străinatate. Acest lucru se datorează unei generaţii formate în urmă cu aproximativ 20 de ani de jucători de înalt nivel, dar în acelaşi timp cu o conduită morală foarte bună.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite