Bucureşti: Casă veche de 100 de ani, dărâmată în trei zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un imobil interbelic construit în stilul celebrelor vile de la Balcic a fost demolat, deşi Ministerul Culturii s-a opus. Astăzi au fost puşi la pământ şi ultimele camere ale casei, considerată o bijuterie arhitecturală. ONG-urile spun că vor cere reconstruirea imobilului, exact aşa cum a fost.

Sâmbătă dimineaţa, la ora 8.00, o echipă de muncitori cu buldozere s-a prezentat la adresa Bulevardul Aviatorilor nr. 92 şi a pus la pământ mai bine de jumătate din casa cu etaj, construită în stilul celebrelor vile de la Balcic.

S-au oprit abia pe la prânz, când mai multe ONG-uri şi repezentanţi ai ministerului Culturii au intervenit, solicitând ajutorul poliţiei pentru a stopa continuarea demolării.

Muncitorii au revenit duminică dimineaţa, deşi casa fusese înconjurată de maşinile ONG-iştilor. A fost nevoie de o ameninţare cu bombă şi de intervenţia poliţiei pentru a salva măcar o parte din ceea ce a fost considerată o bijuterie arhitecturală.

„Am auzit o bubuitură. Am crezut că este cutremur. Am chemat Poliţia şi Jandarmeria. Nu vă puteţi imagina ce praf  era în momentul demolării. Avem maşinile pline de moloz“, a spus unul dintre vecinii din zonă. Azi-dimineaţă, la ora 5.00, s-a auzit din nou zgomotul excavatorului.

„Am chemat imediat poliţia şi după aproximativ o oră nu s-au mai auzit excavatoarele. Îmi pare rău de această casă! Nu era foarte deteriorată, nu trebuia demolată. În plus, era de patrimoniu“, spune Iulia Marinescu, care locuieşte lângă imobilul demolat.

Clasat monument istoric prea târziu

Casa, deşi aflată în aria de protecţie a două monumente, unul dintre ele fiind parcul Herăstrău, a fost demolată în baza unui aviz dat de către Eugen Pleşca, fostul director coordonator al Direcţiei de Cultură Bucureşti.

„Casa de pe Aviatorilor nr 92 era în aria de protecţie a două monumente şi avizul ar fi trebuit să vină de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi nu de la Direcţia de Cultură“, ne-a declarat Petre Guran, consilierul ministrului Culturii.

În baza avizului dat de Direcţia de Cultură, Primăria Sectorului 1 a eliberat autorizaţia de demolare. Purtătorul de cuvât al instituţiei, Alexandru Ichim, a declarat că autorizaţia a fost emisă în baza tuturor avizelor eliberate de instituţiile responsabile.

Iată cum arăta casa înainte de demolare


Ministerul Culturii, sesizat asupra abuzului, a declanşat procedura de clasare a imobilului cu câteva zile înainte de începerea demolării, însă nu s-a ţinut cont de ea.

„Această procedură proteja casa. Nu aveau voie să se mai atingă de ea până când nu era clar statului ei“, ne-a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Pe de altă parte, Eugen Pleşca, cel care a semnat avizul de demolare, spune că imobilul nu era clasat ca monument istoric. „Ministerul Culturii trebuia să ne anunţe că acesta este monument istoric. Eu am procedat corect“, se apără Pleşca.  

„Ministerul Culturii trebuia să ne anunţe din timp despre intenţia de clasare a imobilului“

Eugen Pleşca
semnatarul avizului de demolare

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite