Bucureşti: Cartierul lacustru din inima Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peninsula de pe Lacul Fundeni, pe care se află cartierul Ostrov, are doar două căi de acces. Chiar dacă sunt izolaţi de restul sectorului 2, locuitorii acestui petec de pământ beneficiază de apă curentă, gaze şi canalizare.

În Cartierul Ostrov se poate ajunge doar trecând un pod lung de aproape 15 metri situat în spatele centrului comercial Delfinul. „Se poate ajunge şi prin spate, dinspre Fundeni, dar drumul este impracticabil şi nu îl mai foloseşte nimeni“, spune tanti Georgeta, o pensioanară care locuieşte pe strada Obleţilor de peste 25 de ani.

Adresele oamenilor din această comunitate lacustră sunt foarte uşor de reţinut datorită faptului că toate cele 11 străzi de pe această peninsulă au nume de peşti sau de vietăţi acvatice.

Astfel, singura grădiniţă din acest cartier se află pe strada Ştiucii. Tot pe Ştiucii locuieşte, de mai bine de 30 de ani, Marian Costache, un bărbat în vârstă de 51 de ani, care spune că se simte foarte bine trăind „aici, în pătrăţica asta“. Faptul că nu au nici măcar o farmacie în tot cartierul sau că nu au niciun mijloc de transport în comun nu îl deranjează cu nimic pe Marian.

„Nu e mult de mers până la farmacie, nici până la poliţie, doar trecem podul şi dăm în Şoseaua Pantelimon. Acolo ne ducem şi copii la şcoală, pentru că la noi în cartier nu avem niciuna“, explică bărbatul. Legat de traficul din cartierul de pe lac el spune că este foarte lejer. „Avem destulă linişte. Nu e niciun semafor în tot cartierul, nu există nici autobuze, aşa că nu bucurăm de mai multă linişte decât restul bucureştenilor“, mai zice Marian.

În ciuda faptului că sunt înconjuraţi de apă, iar numele străzilor invită parcă la o partidă de pescuit, „peninsularii“ nu sunt pasionaţi de acest sport. „Nu prea dă lumea la peşte pe baltă, pentru că nu se prinde. Când e timp frumos mai vezi câte unu-doi pe mal cu undiţa în mână. Merg şi eu din când în când, dar mai mult ca să mai stau de vorbă“, spune Sandu, unul dintre pescarii amatori din Ostrov.

Cele 11 străzi din Cartierul Ostrov se numesc: Crapului, Ştiucii, Obleţilor, Ciortanului, Scoicilor, Mrenei, Plăticii, Roşioarei, Bibanului, Linului şi Albişoarei

Staţia de pompare de 2,5 milioane de lei
 

Peninsula pe care se află cartierul Ostrov este într-o zonă depresionară, iar evacuarea apelor menajere nu se putea face gravitaţional, aşa cum se face în mod normal. Pentru a proteja gospodăriile care se inundau în urma ploilor abundente a fost necesară construirea unei staţii de pompare a apelor.

Astfel, lucrările pentru construirea staţiei au început din anul 2004 şi s-au încheiat în 2006. Pentru această investiţie, Primăria Sectorului 2 a alocat aproape 2,5 milioane de lei. Ulterior, au început lucrările de extindere a reţelelor edilitare de apă şi canalizare pe toate cele străzile, precum şi racordarea lor la staţia de pompare a apelor reziduale.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite