Bucureşti: Capitala a început să se dezmorţească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două zile în care Bucureştiul a fost paralizat de ninsorile abundente, oraşul a început să prindă viaţă, iar oamenii să-şi reia activităţile. Şcolile s-au pregătit pentru întâmpinarea elevilor, deţinuţii au ieşit la curăţat stadionul „Ştefan cel Mare“, iar firmele de deszăpezire au mutat zăpada în afara oraşului.

Cei mai fericiţi de codul portocaliu care s-a abătut asupra oraşului în ultimele zile au fost de departe copiii. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis şi pentru astăzi suspendarea cursurilor pentru preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII .

În cazul în care părinţii vroiau să ducă preşcolarii la grădiniţe, aceştia au fost primiţi şi supravegheaţi de către cadrele didactice conform programului normal. De mâine, însă, elevii vor reveni la şcoală, iar instituţiile de învăţământ s-au pregătit din timp. Troienele de zăpadă au fost îndepărtate cu grijă de portari şi de administratori.

Azi-dimineaţă, trotuarul din faţa Şcolii Nr. 5 era proaspăt curăţat, Petre, omul bun la toate din şcoală fiind la datorie. „Am curăţat să nu alunece cei mici, dar oricum pentru ei nicio bucurie nu este mai mare decât mormanul de zăpadă de pe terenul de sport“, spunea el zâmbind. De asemenea, şcolile Nr. 188 şi Nr 114 aveau scările curate lună pentru cei mici.

Zăpada mutată la periferie sau reciclată

Zăpada din Capitală a fost mutată la periferia oraşului, firmele de deszăpezire fiind nevoite să lase munţii de zăpadă pe unde apucă. Ordinul a venit  de la prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie.

„Înţelege cineva că asta înseamnă 135.000 de curse cu basculantele? Şi aici vorbesc doar de sectorul 1“, a declarat ieri Sorin Velicu, directorul Romprest, firma care deszăpezeşte sectorul primarului Andrei Chiliman şi care depozitează omătul în Chitila. Primarul sectorului 4 Cristian Popescu Piedone s-a gândit să „recicleze“ zăpada proaspăt căzută, să o adune şi să o depoziteze pe pârtia din Parcul Copilului. „Cea murdară o vom pune pe gurile de canal ale ApaNova“, a explicat Cristina Pop, purtătorul de cuvânt al primăriei sectorului 4.

Zăpada din sectorul 6 este adunată şi depozitată de către firma Urban în zona CET Vest şi în zona Pasteur. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut operatorilor celor şase sectoare să înceapă curăţarea străzilor secundare pentru ca bucureştenii să poată circula civilizat. „Un lucru este clar: nu o să putem căra toată zăpada din Bucureşti afară. Dar putem uşura circulaţia pe străzile acestea şi putem curăţa parcările dintre blocuri“, a mai spus Oprescu.

Deţinuţii, scoşi la deszăpezire
Deţinuţii din Penitenciarul Jilava, 25 la număr, au fost scoşi în această dimineaţă la muncă voluntară. La cererea Clubului Sportiv Dinamo, persoanele încarcerate au fost aduse la Stadionul „Ştefan cel Mare“, pentru a deszăpezi terenul de fotbal şi pista de atletism.

Infractorii au lucrat după un program, dar nu erau deloc deranjaţi de serviciile pe care le practicau. „Am mai dat, în trecut, şi zăpada de pe stadionul Ghencea. La o lună de muncă, am primit 5 zile în minus la pedeapsă “, a spus Costel Cojocaru, încarcerat pentru tâlhărie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite