Capitala, în era gunoiului selectiv. Bucureştenii vor primi amenzi de până la 2.000 de lei dacă nu vor recicla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii ar putea fi obligaţi să arunce gunoiul pe categorii, potrivit unui proiect de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Taxa de gunoi ar putea creşte cu 50% pentru asociaţiile care nu vor colecta selectiv deşeurile.

Proiectul de hotărâre care va reglementa colectarea selectivă a gunoiului în Capitală a fost pus în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit documentului, cei care nu vor aduna gunoiul pe categorii vor plăti o taxă majorată cu 50% faţă de valoarea ei actuală. În acelaşi timp, cei care se vor conforma hotărârii ar putea să beneficieze de o scădere cu 25% a aceluiaşi tarif.

Descarcă aici proiectul de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti:

Anunţ 1

Anunţ 2

Anunţ 3

Taxa de gunoi scade treptat

Pe lângă aceste prevederi, proiectul mai propune şi amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei pentru cei care nu vor arunca gunoiul pe categorii. De amenzi nu vor scăpa nici firmele de salubrizare, care pot primi amenzi de până la 5.000 de lei dacă nu respectă prevederile hotărârii.

Cantităţile minime de gunoi evacuate lunar pentru care se va diminua tariful de evacuare a deşeurilor sunt: deşeuri hârtie/-carton - 0,75 kilograme de persoană pe lună, deşeuri mase plastice - 1 kilogram de persoană pe lună, deşeuri de sticlă -0,5 kilogrameg de persoană pe lună.


Firmele de salubrizare, bucuroase

Operatorii de salubritate cred că proiectul aflat în dezbatere ar putea schimba atât viaţa bucureştenilor, cât şi aspectul oraşului. „Sper să se implementeze un astfel de proiect pentru că toată lumea are de cîştigat. De exemplu, în SUA o familie plăteşte 80 de dolari lunar pentru a i se ridica gunoiul dacă este selectat, iar cei care nu selectează plătesc dublu“, ne-a spus Silviu Prigoană, acţionar majoritar al firmei de salubritate Rosal.
El a adăugat că proiectul este de bun dar că trebuie asigurată logistica, repectiv containere speciale pentru colectarea selectivă a deşeurilor la fiecare asociaţie de locatari.

Prevederile hotărârii sunt similare cu măsurile aplicate în alte capitale europene, precum Viena sau Berlin. Proiectul de hotărâre va fi supus votului în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite