Campionii din subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă circulă zilnic cu metroul, puţini bucureşteni ştiu că Metrorex-ul are săli de sport chiar în apropierea peroanelor.Sălile de sport din subteranul Capitalei au scos, de la înfiinţare până în prezent, 30 de campioni naţionali la lupte greco-romane.

Citeşte şi: Campionii care se antrenează în parc

După uşi de tablă, ziduri scorojite şi holuri întunecate nu se ascund doar camerele tehnice ale angajaţilor de la metrou. Pe-aici, trec zilnic oameni pasionaţi de sport pentru care luxul sălilor renumite de prin oraş nu îi împiedică să coboare şi să se antreneze în subteran.

Petre Stroe, singurul antrenor de lupte greco-romane de la sălile de sport ale Metrorexului a scos, din ’91 până în prezent, 30 de campioni naţionali şi 15 internaţionali.

Suportă zilnic gradele ridicate din sala sufocată şi plină de fiare şi, chiar dacă are 76 de ani, nu se dă bătut pentru că mai are multe de arătat tinerilor pasionaţi de lupte. Sala nu este una modernă, dar pasiunea şi dorinţa de a deveni campioni, nu îi împiedică să se antreneze la aparate vechi.

„Ne ocupăm şi noi cât putem de sală, dar de ceva vreme nu au mai renovat. Problema cea mai mare aici este căldura“, explică Petre Stroe.

„Erau nişte găini, dar au devenit campioni“
Antrenorul este mândru de copiii care i-au trecut prin mâini, iar pereţii sălii de sport sunt plini de poze cu ei de la campionate sau din deplasări. Când vine vorba să povestească despre tinerii antrenaţi de el, îi enumeră şi îi artă pe fiecare în parte. Toţi au câte o poveste şi de toţi este la fel de mândru.

„Erau nişte găini când au venit aici, dar au devenit campioni“, spune Petre. În prezent, la sala de lupte de la staţia de metrou Unirii se antrenează în jur de 55 de băieţi. Cel mai mic are 10 ani, iar cei mai mari ajung la vreo 30 de ani.

„P-ăsta mic l-am găsit aici la metrou. M-am uitat la el cum calcă şi la poziţia corpului şi-am zis că e bun. L-am adus aici. Este un copil amărât, fără mamă, dar e super inteligent“, spune Petre, antrenorul care s-a ocupat în paralel de tineri din România dar şi din SUA, timp de 18 ani.

Din când în când, maestrul le mai dă copiilor pe care îi pregăteşte de lupte şi câte o recompensă. „Le mai dau câte cinci lei. Nu să-i fac să vină, ci pentru că ştiu că după antrenament obosesc şi trebuie să bea şi ei un suc“, mai spune el.

Sălile de sport ale Metrorexului au fost înfiinţate în anul 1991, iar în mare parte i se datorează chiar antrenorului de la lupte Petre Stroe. Pe lângă cea unde se fac lupte greco-romane, mai sunt şi săli de box la staţia de la Piaţa Unirii şi la Armata Poporului, dar au şi echipe de rugby care se antrenează pe un teren din exterior.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite