Bucureşti: Cămin de lux pentru bătrânii rămaşi în Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi afacerişti bucureşteni emigraţi în SUA, Canada sau Italia şi-au cazat părinţii la un cămin-hotel din Pipera. Cei 12 pensionari aflaţi la Senior Medcenter au parte de cameră, masă, servicii medicale şi de divertisment, pentru un abonament de 1.000 de euro pe lună.

Pe timpul zilei, atunci când nu sunt la examenul medical sau la masă, bătrânii de la căminul din Pipera joacă remi, ascultă muzică clasică, participă la petreceri sau merg la teatru ori în excursii prin Bucureşti şi împrejurimi.

Rudele celor mai mulţi dintre ei sunt în străinătate, în Canada, SUA, Anglia sau Italia sau sunt oameni de afaceri ocupaţi cărora timpul nu le permite să stea în permanenţă cu bătrânii. Unii dintre copii vorbesc stâlcit româneşte, dar nu i-au uitat pe părinţi: îi sună des şi, din când în când, îi vizitează.

Sunt şi bucureşteni care au apelat la acest centru întrucât nu pot sta în permanenţă să-i îngrijească pe vârstnici, iar acasă nu îi pot lăsa singuri. O lună petrecută la Senior Medcenter costă 1.000 de euro, preţ mediu pentru că acesta creşte în funcţie de tratamentele care sunt necesare sau alte servicii complexe.

Doamna Irina este născută în 1922, a fost ingineră şi a proiectat primele fabrici de mobilă din ţară. Acum se deplasează cu un cadru, dar este veselă şi mulţumită de modul în care este tratată. „Am numai cuvine de laudă. Primesc iubire şi simt căldura sufletească, dar o să trebuiască să mă întorc acasă...“, spune ea.

În prezent aici se află 12 vârstnici care, deşi iniţial au fost aduşi temporar, ulterior au decis să rămână pe termen nelimitat. Rezidenţii primesc şi îngrijire medicală.

De altfel, ei sunt selectaţi şi în baza antecedentelor medicale întrucât cei cu boli mai grave nu ar putea avea parte de tot ceea ce au nevoie. „Avem persoane care suferă de Alzheimer în forme uşoare sau medii sau care au avut un accident vascular, o fractură şi au nevoie de îngrijire prelungită“, explică managerul centrului, Elena Ghica.

A înfiinţat centrul anul trecut, alături de fiica şi soţul ei. Înainte de deschiderea centrului, a vizitat câteva cămine şi a fost dezamăgită de condiţiile pe care le-a văzut. Investiţia pentru cămin a fost 60.000 de euro, bani cu care a amenajat o vilă cu 19 camere şi dotată cu televizoare, Internet, telefoane, sală de mese, dar şi aparatură medicală.

Vrea ca ideea unui cămin de vârstnici să fie înţeleasă ca un  loc unde viaţa, indiferent de vârstă, poate fi frumoasă. „Ei ştiu că se află într-un centru de recuperare. Se trezesc la orice oră doresc şi li se prepară orice fel de mâncare vor, dar în funcţie de restricţiile medicale“, explică femeia.

Elena Ghica mai spune că îşi va recupera investiţia în doi ani, dar până atunci îşi continuă proiectul, aşa că de la 1 aprilie va deschide şi un centru de zi. Aici, vârstnicii vor putea fi aduşi dimineaţa şi vor fi luaţi acasă pe înserate, iar în tot acest timp vor avea o masă caldă, un medic, relaxare şi înainte de toate mult prea scumpa afecţiune.






București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite