Beţi cafea fierbinte la terasă în miezul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura terasă din Capitală unde poţi să-ţi bei cafeaua ca şi cum ai fi în miezul verii, în timp ce afară sunt mai puţin de zero grade, se găseşte în Centrul Istoric.

Pe strada Franceză, colţ cu Sfântul Dumitru, este proţăpit un cort de plastic ce pare o „verandă” apărută dintr-o dată în uşa unei cafenele. Lângă el „lâncezeşte” un şantier abandonat sub nămeţi; alături un vecin repară un balcon ce stă să cadă în stradă, iar înainte se aşterne strada Franceză pe sub nasul Teatrului de Comedie.

La adăpostul învelişului din plastic se ascunde o terasă în toată regula, cu mese şi scaune ce imită împletitura de nuiele şi lejeritatea unui ceai la promenadă. Două încălzitoare electrice asigură temperatură cât de cât suportabilă pentru ca împătimiţii teraselor să nu simtă frigul de afară, dar să poată vedea stratul de zăpadă care îi înconjoară.

„Acestea sunt oarecum revoluţionare, pentru că sunt electrice. Majoritatea teraselor de acest gen, din afară, folosesc încălzitoare pe gaz”, povesteşte patronul localului „Café de France”, Alin Romagnoli. Temperaturile de afară cărora le ţin piept cele două aparate nu trebuie, totuşi, să scadă sub -2 grade Celsius, altfel instalaţia nu poate face faţă gerului.

O afacere la rece


Ideea de a veni cu o astfel de terasă prin hăţişul localurilor din Centrul Istoric bucureştean, a adus-o din Italia, unde Alin Romagnoli a trăit trei ani. „Acolo Centrul Istoric este plin de aşa ceva. Am vrut neapărat să avem şi în aici.

În luna noiembrie veneau atât de mulţi oameni că nu aveam unde să-i mai primesc”, spune Alin. În luna octombrie 2009 a reuşit să obţină toate aprobările din partea municipalităţii. Investiţia, doar în amenajarea terasei s-a ridicat la 7.000 de euro.

„Mi-am propus să mă extind cu terasa, să achiziţionez o instalaţie de încălzire mai puternică şi aş vrea să refac faţada clădirii până sus, însă nu pot, pentru că nu am de la cine să iau acordul. Cei ce locuiesc sus, nu au nici măcar buletin, cu atât mai puţin sunt proprietari”, se plânge investitorul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite