Cabinet stomatologic, acasă la pacient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O doctoriţă, o asistentă şi un ambulanţier merg săptămânal acasă la persoanele care ce nu se pot deplasa. Ambulanţa stomatologică este un serviciu de care beneficiază cei mai săraci şi mai bolnavi dintre locuitorii sectorului 1, copiii şi bătrânii fiind principalii pacienţi. Unii dintre ei nu au fost niciodată la stomatolog.

Nicolai Sava, un bătrân în vârstă de 88 de ani, este unul dintre beneficiarii acestui serviciu unic în România, ambulanţă stomatologică. Bătrânul locuieşte singur de mai bine de şapte ani, de când i-a murit soţia. Nu poate să meargă prea mult din cauza vârstei şi a bolilor asociate dar încearcă după puterile lui să-şi poarte singur de grijă. Din cauza singurătăţii, la orice bătaie în uşă tresare şi parcă-şi recapătă puterile, deschide imediat fără să întrebe cine este.

“Oricine ar fi este bine-venit. Şi dacă vine un hoţ, îl invit în casă, mai schimb o vorbă că nu are ce să-mi ia”, spune zâmbind bătrânul. Personalul de pe ambulanţă a devenit deja familia lui pentru că îl vizitează deseori pentru a-i monitoriza lucrarea. “I-am făcut o intervenţie mai dificilă, proteze pe ambele arcade pentru că nu mai avea dinţi deloc. Ne-a îndrăgit şi noi de asemenea. Este un bătrân foarte simpatic şi ne aşteaptă de parcă am fi copiii lui”, ne-a povestit medicul stomatolog Simona Vîjială.

“Unii nu mai aveau deloc dinţi”

Doctorul stomatolog Simona Vîjială, asistenta Iulia Geoadă şi ambulanţierul Florin Nicolae au de-a face cu cele mai grave cazuri atunci când fac intervenţii în teren pentru că cei care nu se pot deplasa au şi cele mai mari probleme stomatologice.

“Este vorba despre oameni foarte săraci care nu şi-au putut întreţine dantura. Cei mai mulţi nu au mai fost la un stomatolog de zeci de ani sau nicioadată. Pe unii i-am găsit fără niciun dinte, în special pe bătrâni. Sunt şi foarte mulţi copii sau adulţi cu handicap psiho-motor care de asemenea nu pot veni la centru pentru tratament stomatologic”, ne.a spus dr. Simona Vîjială.

Cei care se pot deplasa pe distanţe scurte sunt scoşi din casă şi trataţi în ambulanţa parcată cât mai aproape de domiciliu. Sunt însă şi cazuri în care tratamentul se face în casă pentru că pacientul este imobilizat complet. “Am avut mulţi bătrâni şi chiar tineri paralizaţi dar şi pacienţi bolnavi de cancer pentru care orice efort ar fi un chin. Dacă locuiesc la etajele superioare este foarte greu să-i coborâm aşa că urcăm instrumentarul şi facem lucrarea în casă”, ne-a spus asistenta Iulia Geoadă.

 
Tratament pe banii primăriei


Peste 1.000 de pacienţi cu probleme grave ale danturii din sectorul 1 au beneficiat de intervenţii stomatologice gratuite sau cu preţ redus, din luna aprilie a anului 2008 până în prezent. Fondurile provin de la Primăria Sectorului 1. Complexul dispune de patru ambulanţe sociale pentru transportul pacientilor şi intervenţie la domiciliu, dintre care una este pentru urgenţe stomatologice şi celelate trei pentru restul afecţiunilor. Ambulanţa stomatologică este cea mai costisitoare, dotările ridicându-se la peste 130.000 de euro.

"Este o unitate stomatologică mobilă, complet utilată, care permite tratamentul oricărei afecţiuni stomatologice”, ne-a mai spus dr. Vîjială.


Nu se fac intervenţii de lux

“Cei care au venit minim,  persoanele cu handicap, şomerii, veteranii de război şi refugiaţii politic beneficiază de tratament gratuit. Celelalte categorii care au între salariu minim şi salariu mediu, plătesc doar 40% din intervenţie. Nu se fac însă intervenţii de lux, cum ar fi implanturile. Se fac extracţii, lucrări protetice, obturaţii, tratamente dentare, atât cât să permită pacientului să îşi folosească dantura”, a adăugat dr. Vîjială.








București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite