Medicii de familie au umflat listele cu pacienţi. CNAS va face o anchetă prin intermediul Curţii de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectul anchetei estei neconcordanţa dintre numărul de asiguraţi înscrişi, arătaţi de versiunea centralizată a SIUI, şi listele cu pacienţi ale medicilor de familie raportate înainte de introducerea versiunii centralizate a sistemului informatic.

„În primul rând, vreau să vă anunţ că am decis, în calitate de Preşedinte al CNAS, să cerem demararea unor acţiuni de audit şi de control de către Curtea de Conturi a Românei. Am luat această decizie ca urmare a observării neconcordanţelor între numărul de asiguraţi înscrişi, arătaţi de versiunea centralizată a SIUI, şi listele cu pacienţi ale medicilor de familie raportate înainte de introducerea versiunii centralizate a sistemului informatic”, a declarat Nicolae Lucian Duţă, Preşedintele CNAS.

Cea mai pregnantă asimetrie a fost observată la Bucureşti, unde figurează 1.600.000 de asiguraţi, deşi înainte de introducerea SIUI figurau ca fiind înscrişi peste 2,5 milioane de asiguraţi. „Folosirea versiunii centralizate a SIUI ne-a oferit un semnal clar de fraudare. Pentru a determina dimensiunea acestui fenomen şi pentru a identifica sursele acestuia, am decis că este momentul realizării unor investigaţii serioase de către instituţiile abilitate”, a mai spus Nicolae Lucian Duţă. Acesta a mai precizat faptul că astfel de controale vor avea loc şi la alte case judeţene de asigurări de sănătate, acolo unde vor fi demarate şi cercetări ale auditului intern al CNAS.

"S-a încercat discreditarea SIUI"

„Fenomenul fraudării listelor de pacienţi este semnalat şi de încercarea de discreditare a principalului instrument destinat contracarării acestuia. În presa ultimelor zile a fost publicat un presupus raport de audit intern realizat de CNAS asupra modului în care funcţionează SIUI. Despre acesta vreau să vă spun că este un document inexistent, fiind un material compilat din alte rapoarte interne trimise între CNAS şi CAS a Municipiului București (CASMB)”, a declarat Nicolae Lucian Duţă.

Acesta a mai declarat că „documentul este post-datat. Deşi se spune despre acesta că ar fi fost redactat în luna decembrie a anului 2010, documentul principal care a stat la baza alcătuirii sale a fost creat pe 2 decembrie 2009. El face parte dintr-un calup de schimb de rapoarte între CNAS şi CASMB. Ultimul dintre acestea este datat în septembrie 2010, înainte de introducerea noului SIUI. Punerea în funcţiune a versiunii centralizate a SIUI a făcut inutilă continuarea oricărui dialog instituţional pe tema vechii versiuni a SIUI. De asemenea, documentul de la care se inspiră nu este un raport de audit, ci este un raport intern al CASMB. Acest raport intern face referire, de fapt, la deficitara funcţionare a vechiului SIUI, nu la versiunea centralizată a SIUI. Considerăm că avem de-a face cu o acţiune de intoxicare şi de discreditare a versiunii centralizate a SIUI, un sistem care ne permite să observăm nereguli grave, precum diferenţa de număr de asiguraţi apărută după introducerea sistemului informatic”, a precizat Nicolae Duţă.

Certificarea statutului de asigurat poate fi obţinută on-line

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă au fost prezentate primele informaţii obţinute după aproape o lună de folosire a variantei centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat. Potrivit acestora, în această perioadă au avut loc, printre altele, la nivel naţional, peste 270.000 de raportări ale angajatorilor, peste 260.000 de raportări de concedii medicale şi peste 10.000 de raportări ale farmaciilor.

Un alt subiect abordat în cadrul conferinţei de presă a fost cel al măsurilor luate de CNAS pentru evitarea formării cozilor la CASMB. Referindu-se la acest subiect, Nicolae Lucian Duţă a declarat că a fost semnat un protocol cu C.E.C. Acesta facilitează plătirea de către asiguraţi a contribuţiilor de sănătate la orice oficiu sau filială a C.E.C., fără ca acest gest să presupună achitarea unor costuri suplimentare de către cei care fac respectivele plăţi. De asemenea, potrivit preşedintelui CNAS, declaraţiile angajatorilor pot fi făcute fie on-line, fie prin predarea rapidă a unei dischete la sediul CASMB – urmând ca informaţiile de pe acestea să fie verificate şi confirmate ulterior de către reprezentanţii CASMB. Nu în ultimul rând, certificarea statutului de asigurat poate fi obţinută on-line, printr-o adeverinţă electronică obţinută de pe site-ul CNAS, direct de către medicul solicitant.


"SIUI va elimina opierderile din sistemul de asigurări"

La finalul conferinţei de presă Nicolae Duţă a mai spus că îşi menţine convingerea că scopul pentru care a fost creată varianta centralizată a SIUI, acela de a obţine monitorizarea şi eliminarea totală a pierderilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, este unica soluţie de luare a unor decizii corecte, într-un mod dinamic şi în timp real, în folosul exclusiv al asiguratului. „Reafirmăm faptul că numai în acest fel vom putea introduce proiectele acestui an pentru completarea sferei de instrumente informatice destinate managementului asigurărilor sociale de sănătate: Cardul Naţional al Asigurărilor de Sănătate , Prescripţia Electronică şi Fişa Electronică a Pacientului”, a mai declarat domnul Lucian Duţă, Preşedintele CNAS.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite