Bugetul de criză al studentului în centrele universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

STUDIU: Suma de bani pe care majoritatea studenţilor o primesc de la părinţi a scăzut în medie cu 200 de lei faţă de anul trecut. Dacă în Capitală un student cheltuieşte circa 1.100 de lei, în Timişoara şi în Iaşi sumele sunt mai mici, 900 respectiv 700 de lei, potrivit unui studiu al studenţilor.

Bugetul unui student de condiţie socială medie şi care învaţă în centre universitare din România s-a redus cu circa 20%, arată un studiu al Uniunii Studenţilor din România (USR), realizat pe un eşantion de 10.000 de studenţi din întreaga ţară, în perioada aprilie-iunie 2010.

1.100 de lei, banii studentului bucureştean
Pentru că primesc mai puţini bani de la părinţi, tinerii reduc cheltuielile în special când vine vorba despre mâncare şi despre îmbrăcăminte şi mai puţin în privinţa distracţiei. Astfel, în Capitală suma cheltuită lunar de un student s-a redus de la 1.300 de lei, cât era anul trecut, la 1.100 de lei, potrivit liderului USR, Andrei Botez. Din aceşti bani studentul îşi plăteşte căminul, adică circa 150 de lei lunar, mesele la cantină  400 de lei, îşi cumpără haine de 150 de lei şi cheltuieşte pentru transport, xeroxuri şi materiale de studiu în medie 100 de lei lunar. Banii investiţi în distracţii, de tipul cluburilor, vizionării unui film în mall şi ieşirilor la terasă se ridică la circa 300 de lei lunar.

Iaşiul, cel mai ieftin
Capitala Ardealului, Clujul, se află cam la acelaşi nivel cu Bucureştiul în privinţa cheltuielilor studenţeşti. Astfel, tinerii de aici au nevoie în medie de 1.000 de lei lunar. Un tânăr clujean cheltuieşte în medie 400 de lei dacă mănâncă la cantina studenţească, între 80 şi 200 de lei pentru un loc în cămin, 200 de lei pentru distracţie, 100 de lei pe îmbrăcăminte şi circa 100 de lei pentru materiale de studiu, potrivit aceleiaşi statistici. Transportul pe două linii de autobuz este gratuit pentru studenţii clujeni dacă sunt la fără taxă. Timişoara este cu puţin sub Cluj în privinţa bugetului studenţesc. Potrivit liderului studenţilor de la Universitatea de Agronomie din Timişoara, Bogdan Costea, bugetul studentului a scăzut de la 1.100 de lei lunar la 900 de lei.

La Iaşi, bugetul de criză este mult mai mic ca în celelalte centre universitare. Un tânăr care învaţă aici se descurcă lunar cu 150 de lei pentru distracţie, cu 250 de lei pentru cantină, cu  80-200 de lei pentru cămin, cu 50 de lei pentru îmbrăcăminte şi cu 50 de lei pentru materiale de studiu. Abonamentul lunar pentru studenţi în Iaşi costă doar 12,5 lei. “Suma alocată meselor poate varia destul de mult, fiindcă mulţi studenţi primesc pachete de la părinţi”, a explicat Ciprian Chelariu, liderul Ligii Studenţilor din Facultatea de Geografie de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La aceste sume se adaugă taxele de şcolarizare pentru studenţii care nu au prins în loc finanţat de la bugetul de stat, care variază între 1.500 de lei şi 19.000 de lei pe an şi care pot fi plătite integral sau în câteva rate.

Încep înscrierile la facultate!
Multe dintre universităţile de stat din ţară dau startul la înscrieri în această lună. Astfel, înscrierile la facultăţile din cadrul Universităţii din Bucureşti încep mâine şi vor dura până la 15 iulie. De asemenea, înscrierile la Universitatea de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti  vor avea loc între 12 şi 18 iulie, iar la ASE între 12 şi 16 iulie. Tot în iulie, în intervalul 12-23 iulie, în zilele stabilite de fiecare facultate, se vor organiza înscrierile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj în perioada 5-24 iulie. Universitatea de Vest din Timişoara începe perioada înscrierilor mâine la unele facultăţi. La majoritatea facultăţilor, studenţii îşi pot depune dosarele până la 24 iulie.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite