Bucureşti: Capitala, un coşmar alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sudul României este sub cod portocaliu de viscol şi ninsori. În Bucureşti va continua să ningă toată ziua, iar atenţionarea meteorologilor va expira mâine, la ora 6.00 dimineaţa.

În ultimele 24 de ore, din cauza vremii nefavorabile, zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Totodată, staţiile RATB au fost îngropate în omăt, iar şoferii s-au deplasat cu dificultate pe arterele din sectorul 5.

Vântul a troienit zăpada toată noaptea de sâmbătă spre duminică, cele mai multe bulevarde din Capitală fiind acoperite cu un strat gros de omăt. În cursul nopţii, operatorii de deszăpezire au deblocat principalele artere ale Bucureştiului. „Intrările în Bucureşti sunt fără zăpadă, aşteptăm să se întoarcă acasă bucureştenii, carosabilul de pe majoritatea bulevardelor este la negru“, a spus Victor Iovici, viceprimarul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Acesta s-a deplasat în teren pentru a urmări deblocarea străzilor şi s-a declarat mulţumit de activitatea depusă. Cu toate că maşinile cu lamă au acţionat întreaga noapte, şoferii şi pietonii au întâmpinat de dimineaţă probleme în trafic.

La ora 5.00 dimineaţa, autobuzele circulau, însă zăpada a rămas necurăţată din staţii, fapt ce îngreuna urcarea sau coborârea din maşini a bucureştenilor. „Aproape că trebuie să înot prin zăpadă. Nu aşa se curăţă strada, aruncând zăpada pe trotuar. Noi, pietonii, ar trebui să zburăm“, a spus un bucureştean supărat.

Bulevardele principale eliberate

Pe mai multe bulevarde din Capitală, zăpada a fost degajată, însă mulţi şoferi foloseau liniile de tramvai în loc de benzile de circulaţie, blocate de maşini parcate aiurea, aşa cum se întâmpla pe Şoseaua Ştefan cel Mare.

Poliţiştii de la Brigada de Poliţie Rutieră au suprevegheat şoselele, cele mai mari probleme înregistrându-se pe arterele principale. Astfel, maşinile speciale au degajat zăpada pe bulevardele centrale Magheru, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu şi 13 Septembrie.

„Traficul nu este deloc confortabil în Bucureşti. Recomandăm locuitorilor Capitalei să renunţe la maşina personală pentru a evita blocajele şi accidentele“, a declarat Daniel Piştea, inspector principal Brigada de Poliţie.

Primarul Cristian Popescu Piedone a gestionat personal degajarea zăpezii din  sectorul pe care-l conduce. Pentru că utilajele au împrăştiat material antiderapant înainte de căderile masive de zăpadă, azi-dimineaţă pe străzi se circula cu uşurinţă. În sectorul condus de Marian Vanghelie se circulă greu, străzile fiind acoperite de zăpadă. Aici acţionează doar 19 utilaje de deszăpezire, care aparţin Administraţiei Domeniului Public, întrucât Primăria nu are contract de deszăpezire cu nicio firmă specializată.

Peste 1.000 de urgenţe la Ambulanţă

Încă de azi-noapte, telefoanele au sunat la Ambulanţă, înregistrându-se peste o mie de urgenţe. Cei mai afectaţi de condiţiile meteo au fost oameni ai străzii. Zeci de persoane au fost transportate în adăposturi.

„Numărul solicitărilor a crescut în ultimele 24 de ore cu 10% faţă de o zi obişnuită. Dintre acestea 74 de cazuri au fost cazuri de persoane căzute în stradă, 54 cu traume sau fracturi şi 10 cazuri sociale, oameni ai străzii, care au avut degerături şi au necesitat internarea“, a spus Alice Grasu, coordonatoarea Ambulanţei Bucureşti.

Ambulanţele s-au deplasat la bolnavi cu greutate din cauza drumurilor înzăpezite. „Şase ambulanţe au rămas înzăpezite, dar ne-am descurcat, am avut lopeţi şi lanţuri. Maşinile au fost dotate din timp cu lanţuri şi material antiderapant“, a precizat Alice Grasu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat  azi-dimineaţă, la comandamentul de iarnă, că va propune primului ministru şi Ministerului Educaţiei închiderea şcolilor pentru o perioadă de două-trei zile, din cauza zăpezilor abundente din ultimele 24 de ore.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite