Bucureşti: Bogdan Ionescu, profesor de origami la 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda vârstei sale fragede, Bogdan vede viaţa prin plierile de origami, arta pe care o predă şi la şcoala sa, „Palatul de Hârtie“.

Bogdan îşi descrie dintr-un suflet operele de care s-a ataşat cel mai mult „Este Buddha pe un lotus, aici am un păianjen şi aici un peşte koi. Această bombonică este prima mea creaţie“, spune băiatul.

El face origami, arta japoneză care constă în plierea hârtiei pentru a obţine diferite forme, de aproape şase ani, dar entuziasmul său nu a scăzut deloc. Ba din contră, creşte pe zi ce trece. Pasiunea sa a început la vârsta de cinci ani, când a primit două cărţi despre origami.

,,Cărţile au fost cum nu se poate mai bine-venite pentru că pe vremea aceea mă cam plictisisem de jucăriile simple“, spune Bogdan. Din aceea clipă şi până acum, băiatul nu a mai stat nicio zi fără să plieze, fără să îndoaie cu exactitate hârtia specială de orez pentru a obţine formele dorite.

Până să ajungă profesor de origami, el a învăţat chiar şi zece ore pe zi. „Am reuşit să învăţ origami din diagrame, înainte să învăţ să citesc“, mărturiseşte micul artistul. În tot acest timp, el a reuşit să strângă peste 2.000 de lucrări.

Blogul său, vizitat de peste 10.000 de persoane
Talentul său nu a fost însă trecut cu vederea. El este singurul copil-artist care a avut expoziţii şi ateliere de origami la Muzeul Naţional Cotroceni, la Muzeul Satului sau la Palatul Şuţu.

Succesul creaţiilor sale au fost confirmate şi pe internet. Blogul său http://origamibogdanionescu.blogspot.com a adunat până acum peste 10.000 de vizitatori din 21 iunie 2009, data la care a fost creat.

Pentru a promova această artă, dar şi pentru a-i ajuta pe ceilalţi copii care vor să înveţe tainele origami, Bogdan a înfiinţat un club de origami, „Palatul de Hârtie“, la care participă 15 copii cu vârste între 8 şi 12 ani. „La club îi învăţ atât cum să plieze arta, dar şi câteva noţiuni de origami, şcoli, curente, mari maeştri“, a explicat tânărul profesor.

Proiectul său, „Palatul de Hârtie“, a fost prezentat la Palatul Cotrocen, la 1 august 2009. „M-a  bucurat entuziasmul celor peste 60 de copii prezenţi la eveniment, pe al căror chip se citea dorinţa de a descoperi tainele acestei arte. Origami dezvoltă creativitatea, viziunea în spaţiu, îndemânarea, educă logica şi încurajează gândirea“, mai spune Bogdan.

Cei care doresc să primescă lecţii de la un maestru în îndoirea hârtiei pot merge sâmbătă, de ora 11.30, la Palat, cel de hârtie, desigur. Lecţiile se ţin în cadrul Şcolii Generale Nr. 179 din spatele Teatrului Masca.

Întrebări şi răspunsuri:


Un club de origami, un blog la mare căutare, ce alte proiecte de viitor ai?
Am început lucrul la prima mea carte Origami, ce va cuprinde diagramele modelelor proprii, noţiuni despre hârtie şi tehnici de pliere. De asemenea, am primit o propunere să am o emisiune radio pentru copii la Radio România Kids.

Care este lucrarea ta preferată?
Îmi este dificil să aleg doar una, dar în acest moment îmi place lucrarea care îl reprezintă pe Buddha pe un lotus în poziţie de meditare, modelul fiind al lui Hoyjo Takashi. Am lucrat mai mult de 45 de minute la această lucrare. De astfel, este lucrarea mea cu cele mai multe plieri, 225, şi are o înălţime de 23 de centimetri.

Profil

Născut: 26 februarie 1998,  Bucureşti
Studii: Este elev în clasa a VI-a la Şcoala 179 din Bucureşti
Activităţi: Este iniţiatorul clubului „Palatul de Hârtie“, sponsor şi voluntar al UNICEF, Inima Copiilor şi SOS Satele Copiilor România.


Ce-i place


„Îmi place să fac skateboarding, vara merg cât de des pot prin parcuri. De asemenea, îmi place matematica, în special geometria. Ador să merg prin librării, să stau printre multe cărţi şi să studiez“, spune prichindelul.

Ce nu-i place

“Nu suport manelele din cauza versurilor şi a exprimării. Nu-mi plac oamenii care se iau de mine fără să mă cunoască şi care mă desconsideră din cauza vârstei. Un alt lucru care mă enervează este fumul de ţigară. De astfel, nu-mi place fotbalul sau alt sport care implică contactul fizic“, a mai spus Bogdan.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite