Bişniţa de pe centură, reinventată de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe Şoseaua de Centură a Capitalei şi mai ales în dreptul barierelor s-au înmulţit bişniţarii care vând de la hârtie igienică până la „ţoale” de firmă. Negustorii spun că marfa provine din angrouri şi recunosc că fac comerţ la negru, dar spun că n-au altă variantă ca să facă rost de bani.

La ieşirea din Bucureşti spre comuna Berceni, „băieţii” vând ventilatoare, hârtie igienică sau napolitane, în timp ce la bariera dinspre Pipera, oricine poate achiziţiona la preţuri promoţionale adidaşi, tricouri „originale” sau „curele de piele”.
Fenomenul a luat amploare odată cu criza, iar cei care trăiesc exclusiv din această „meserie” spun că, în prezent, este cam singura lor variantă de supravieţuire. „Ce să facem, să ne-apucăm să dăm în cap la lume?! Dacă vrea omul să cumpere ceva - bine, dacă nu, iar bine”, spune nea Mitică, un negustor care îşi vinde marfa pe Şoseaua de Centură, la ieşirea spre comuna Frumuşani.

El îşi câştigă existenţa din vânzarea de şerveţele, odorizante auto şi brichete printre camioane şi autoturisme şi spune că în acest domeniu există foarte multe riscuri, dar şi le asumă, pentru că n-are încotro. „Noi stăm toată ziua în soare, pe mijlocul străzii, printre maşini. De unele maşini ne mai ferim, altele ne evită. Inspirăm praf de dimineaţă până seara pentru 30-40 de lei, dacă îi facem şi p-ăia“, explică vânzătorul riscurile „meseriei“.
Marius, „coleg” pe centură cu nea Mitică spune că marfa pe care o comercializează este cumpărată din marile angrouri şi că niciunui produs nu i se face un adaos mai mare de 1 leu. „Punem şi noi un leu sau şi mai puţin, că altfel nici nu cumpără lumea. Avantajul clientului este că nu trebuie să se mai ducă la magazin, ia direct de pe stradă ce are nevoie“, îşi laudă Marius produsele.

„Nu mai cumpăraţi de la ei!“
„Poliţia îşi face treaba, mai vine, ne mai dă câte-o amendă, alţii mai cer şi ei „dreptul”. Asta e, ne descurcăm şi noi cum putem“, explică şi David, unul dintre vânzătorii de la capătul Şoselei Petricani.
Despre măsurile pe care le ia Poliţia în privinţa comerţului ambulant, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan spune că nu sunt atât de eficiente din cauză că de câte ori vânzătorii sunt amendaţi şi li se confiscă marfa, aceştia nu renunţă la activitate, ci doar îşi schimbă locul în care acţionează. „Pentru a elimina acest tip de comerţ necivilizat, oamenii ar trebui să nu mai cumpere marfa, şi-aşa contrafăcută, de la aceşti aşa-zişi negustori. Din aceste vânzări se obţin sume considerabile, sume din care nu se plăteşte absolut nicio taxă şi niciun impozit, deci se comite evaziune fiscală”, a explicat Ciocan.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite