Bişniţă cu bonurile de ordine la Înmatriculări Auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterul „Adevărul de Seară” a prins în flagrant pe unul dintre şmecherii care vând tichete de acces la ghişeele sediului din Pipera. „Băieţii deştepţi” vin de dimineaţă şi smulg din automat câteva zeci de bilete de ordine, iar la prânz, când oamenii trebuie să aştepte la coadă câteva ore bune, ei le vând cu câteva sute de mii bucata.

Ceea ce s-a dorit a fi un sediu civilizat, care să elimine cozile şi corupţia, s-a transformat într-un talcioc al infractorilor. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) de pe Şoseaua Pipera este un astfel de loc, deşi a fost inaugurat abia în urmă cu un an.
Fie că vor să-şi înmatriculeze maşinile, să le radieze sau vor să-şi preschimbe permisul ori certificatul de înmatriculare, bucureştenii şi ilfovenii trebuie să calce pragul acestui sediu.

Peste o mie de persoane vin zilnic aici cu un teanc de documente să-şi rezolve problemele. Operatorii care lucrează la cele aproximativ zece ghişee nu fac faţă cererilor venite din partea oamenilor şi astfel timpul de aşteptare este de câteva ore.
Sistemul de stat la coadă este unul, în teorie, eficient, acelaşi care se foloseşte la multe oficii din străinătate. În loc să se aşeze direct la coadă, „clienţii“ îşi iau un bon de ordine şi aşteaptă liniştiţi să apară afişat numărul pe care l-au tras. Sistemul este bun pentru că nu trebuie să stai la rând ca pe vremea comuniştilor, ci poţi să pleci de la sediu şi să-ţi mai rezolvi, poate, o parte din probleme prin oraş şi să te întorci când preconizezi că-ţi vine rândul.

10 lei ca să sari peste rând
Pentru cei care nu vor să stea la coadă, câţiva „oameni de bine“ le sar în ajutor. Bişniţarii stau rezemaţi de gardul care împrejmuieşte curtea Poliţiei şi fac oferte trecătorilor. „Ce număr aveţi? 318? Vă dau io 264 să nu mai staţi aşa de mult la coadă. Costă 10 lei!“, mi-a propus unul dintre aceştia.
Un gardian a observat şi l-a gonit pe bişniţar. Băieţii nu se sperie aşa uşor: se îndepărtează câţiva metri şi se întorc după câteva minute.
Reprezentanţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sunt conştienţi de existenţa acestui fenomen pe care încearcă să-l combată prin toate mijloacele posibile. În faţa aparatului care eliberează tichete a fost pus un poliţist comunitar care le cere dosarul cu documente celor care solicită bonuri. De asemenea, cei care au fost prinşi că fac bişniţă li s-au acordat amenzi peste amenzi, dar tot degeaba.

„Agenţii de la Secţia 6 de Poliţie sau jandarmii i-au sancţionat de fiecare dată când i-au prins, dar nu putem face mai mult de atât, pentru că se află într-un spaţiu public şi, conform legii, au voie să stea aici. Amenzile variază între 500 şi 1.500 de lei, dar probabil că mulţi dintre ei nu le plătesc de se tot întorc“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, şeful Biroului de Relaţii Publice Direcţia Regim Permise de Conducere Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), comisar Mihai Enache.

Bişniţarii intră de obicei pe furiş, cât de dimineaţă posibil, şi, când nu sunt atenţi poliţiştii, iau cât mai multe bonuri de ordine. Pe la prânz, când oamenii se îngrămădesc buluc la ghişee, încep să le vândă.

„Şi io am cumpărat de la ei pentru că aveam de aşteptat foarte mult la coadă. Io am tras numărul 500 la ghişeu era afişat de-abia numărul 200, aşa că am luat numărul 240 de la băieţi. Nu e legal, dar dacă lucrurile merg atât de greu, ce era să fac?“, a spus Mihai Dorenţ, care a avut treabă azi la Direcţa de Înmatriculări.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite