Bebeluşii arşi la Giuleşti îşi revin miraculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la „Grigore Alexandrescu“ spun că micuţii care au suferit arsuri grave în incendiul de acum două săptămâni au o evoluţie favorabilă.Cinci dintre cei şase bebeluşi au luat în greutate şi specialiştii speră să-i poată opera în curând. Al şaselea copil este în continuare în stare gravă

Părinţii celor şase copii internaţi la „Grigore Alexandrescu“ au renunţat la orice altă activitate pentru a se afla lângă bebeluşi. „Din când în când, taţii mai pleacă pentru a se ocupa de casă sau se duc la muncă, dar mamele sunt tot timpul aici. În fiecare zi echipa de medici se întâlneşte cu părinţii şi discută cu ei, le explicăm în detaliu cum evoluează şi ce putem spera“, a declarat managerul spitalului, Dan Enescu.

De la groază la speranţă
În urmă cu 16 zile, când s-a întâmplat tragedia, medicul Dan Enescu spunea că ar fi o minune ca măcar unul dintre aceşti copii să supravieţuiască. „În istoria medicinei nu există cazuri de acest fel.

Există arsuri la nou-născuţi în vârstă de câteva zile, dar aceştia sunt prematuri, nu cântăresc mai mult de un kilogram. Aduceţi-vă aminte cazul bebeluşul care a ars în incubator la Maternitatea Bucur. Şi acela a fost un caz foarte greu, avea arsuri pe 20% din corp. Comparând cazurile, acum este o nenorocire. Arsurile sunt pe 40% - 80% din corpurile lor, care au nu-s mai mari de o palmă“, spunea, imediat după tragedie, Dan Enescu.

„Dacă vă spun însă că starea lor este neschimbată, adică sunt tot ca ieri, asta înseamnă că este foarte bine, a mai trecut o zi în care ei au trăit. Nu se pot face însă prognosticuri, pentru că nu avem precedent. Acum învăţăm şi noi“, spune acum, cu mai multă speranţă în glas, prof. dr. Dan Enescu.

„Laptele de mamă este sfânt”
În ultimele zile, atât medicii, cât şi părinţii au prins curaj să spere. Bebeluşii au început să ia în greutate şi starea lor este de la zi la zi mai bună. „Laptele de mamă este sfânt. Mămicile vin şi-i alăptează din trei în trei ore. Speranţa lor şi dragostea lor este cel mai mare suport. Cel puţin în primul an de viaţă, între copil şi mamă este o legătură puternică, ca şi când ar fi legaţi prin cordonul ombilical, aşa că pentru cel mic este vital să-şi simtă mama“, a mai spus medicul.

Specialiştii  aşteaptă ca micuţii să ia în greutate şi apoi vor decide ce fel de intervenţii chirurgicale se vor face la fiecare în parte. După ce micuţii vor ajunge la 2-3 kilograme în greutate, medicii ar putea să-i opereze şi să le pună grefe de piele.

„Un copil, cu cât e mai mic, cu atât se regenerază mai repede. Să sperăm că aşa va fi şi în cazul lor. Cu toate că starea lor este stabilă, nu putem să dăm un pronostic sigur, cu atât mai mult în cazul celui intubat, care este în continuare în stare critică. Oricare dintre ei poate avea complicaţii, dar să sperăm că natura este de partea noastră“, a mai spus prof. Dr. Dan Enescu.

Medicii de la „Grigore Alexandrescu“ sunt îngrijoraţi pentru bebeluşul care se află încă intubat şi a cărui stare este aproape neschimbată de când a fost adus.  „Starea lui se menţine, este un nou-născut prematur gradul III afectat de leziuni severe respiratorii şi arsuri majore, care este dependent de suportul ventilator“, au mai spus medicii.

Noi audieri la Parchet
Asistenta responsabilă cu supravegherea celor 11 bebeluşi din salonul de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti în seara de 16 august, atunci când a avut loc incendiul, a fost audiată din nou astăzi, timp de o oră. Florentina Cîrstea  se află în arest preventiv pentru 29 de zile, judecătorii considerând că prezintă pericol public. Tot astăzi, la audieri a fost chemat şi Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic al Maternităţii Giuleşti, cel care ar fi trebuit să supravegheze aparatura din spital.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite