Bucureşti: Bătălia parcărilor „inteligente“ din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sectorului 2 se laudă că va monta, anul acesta, 100 de parcări tip Lego, „mai cu moţ” decât cele ale Primăriei Sectorului 6, amplasate în Militari, în 2009. Din primăvară, locuitorii din zonele Lacul Tei şi Moşilor, vor avea posibilitatea să-şi achiziţioneze un loc de parcare într-un „Smart Parking”.

Ideea parcărilor tip Lego a fost lansată anul trecut, de către noua conducere a Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei. Chiar dacă edilii municipalităţii nu au acceptat să investească în „Smart Parking”, Primăria Sectorului 6 a fost prima care a inaugurat o astfel de parcare în cartierul Militari, în 2009.

Ieri, Primăria Sectorului 2 a anunţat că va urma exemplul administraţiei conduse de către Cristian Poteraş, cu precizarea că sistemele din cartierele Tei şi Moşilor vor fi „mai inteligente”.

„Nu vor fi ca cele din sectorul 6. Acelea au un sistem rotativ. Ale noastre sunt mult mai inteligente“, spune Dan Mateescu, şef Serviciu proiecte fonduri structurale, din cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 2.

„Sunt complet automatizate!”
Responsabilul de la sectorul 2 a mai spus că suprafaţa pe care va fi montat modulul este de 200 de metri pătraţi, iar în acest spaţiu încap până la 50 de autoturisme. „Sunt complet automatizate. Maşina este luată şi pusă pe rastel. Când se introduce cartela pe care o va primi fiecare utilizator, maşina va fi coborâtă. Fiecare va avea locul ei, în funcţie de tonaj“, a dăugat Dan Mateescu. Deocamdată nu se ştie modul în care locuitorii din zonă vor primi astfel de locuri şi nici suma pe care trebuie să o plătească.

Sistem economic, dar scump

În luna septembrie a anului trecut, în Capitală, au fost inaugurate primele parcări supraetajate, pe structură metalică. Locuitorii din zonele în care au fost montate „Smart Parking”-urile au fost încântaţi de idee, iar, în prezent, Primăria Sectorului 6 a primit sute de cereri de la bucureşteni pentru un astfel de loc.
„Avem în plan extinderea acestui tip de parcare. Oamenii sunt mulţumiţi şi am primim zeci de cereri pentru un singur loc. În funcţie de fondurile pe care le vom obţine, ne vom extinde şi cu parcările supraetajate“, a declarat Mirela Buzărin, purtător de cuvânt la Primăriei Sectorului 6.

Pe strada Reveriei din sectorul 6, toate cele 24 de locuri sunt ocupate. Unii locuitori din zonă spun că doar cei cu bani îşi pot închiria un astfel de spaţiu pentru maşină. „Sunt numai oameni cu bani cei care au loc de parcare aici. Păi vă daţi seama! 100 de lei pe lună e destul de mult. La ora 21.00 este coadă. Stau la rând să-şi urce maşinile“, spune Cătălina, o tânără care locuieşte în zonă.
Pentru cele două module Primăria Sectorului 6 a plătit 190.000 de euro, iar fiecare posesor al unui loc de parcare în „Smart Parking” trebuie să plătească lunar câte 100 de lei.

Principalul avantaj îl reprezintă spaţiul mic pe care îl ocupă. „Maşinile sunt aşezate precum cărţile în bibliotecă şi se câştigă mult spaţiu“, a spus Mădălin Dumitru, director al Direcţiei de Infrastructură a Primăriei Capitalei. De asemena, acest tip de parcare nu necesită iluminare pe timp de noapte şi este şi supravegheat video.

„Park & Ride” la intrările în oraş
Municipalitatea a anunţat ieri că, în maximum un an, la toate intrările în Capitală vor fi amenajate parcări de tipul „Park & Ride”. Acestea vor avea în jur de 500 de locuri şi vor fi montate la capetele de liniilor RATB.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite