Bucuresti: Avioane F-16 expuse la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două avioane de luptă F-16 au aterizat astăzi pe Aeroportul Băneasa, urmând să fie expuse la salonul de armament BSDA 2010.Firmele europene SAAB şi Eurofighter au refuzat să participe la salon, ca urmare a deciziei CSAT de a achiziţiona fără licitaţie avioane F-16 produse de americani.

Aeronavele F-16 aparţin trupelor americane din Germania şi nu vor zbura pe timpul expoziţiei. În schimb, vor executa zboruri un MiG 21 LanceR şi un IAR 99 Şoim.

Salonul este organizat la complexul ROMAERO din Bucureşti, în perioada 13-15 aprilie. Accesul la ecveniment este gratuit, cu înregistrare pe site-ul www.bsda.ro. Firmele SAAB şi Eurofighter şi-au anulat prezenţa la Black Sea Defense & Aerospace 2010 (BSDA), în urma deciziei României de a cumpăra avioane F-16 fără a mai organiza vreo licitaţie.

 România, „privată de legăturile cu Europa“

Firma suedeză SAAB oferise Forţelor Aeriene ale României avioane JAS 39 Gripen, iar grupul european Eurofighter, aeronave Typhoon. Reprezentanţii consorţiului care produce avioanele Eurofighter Typhoon declarau după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis cumpărarea fără licitaţie a avioanelor F-16 second-hand, că procedura standard de achiziţie de tehnică militară în toate ţările europene este licitaţia internaţională.

„Această decizie a privat România de oportunitatea de a-şi întări legăturile cu industria aerospaţială din Europa“, spuneau cei de la Eurofighter într-un comunicat de presă. Oficialii companiei au susţinut că ar fi putut oferi un aparat de zbor mult mai performant şi, în plus, ar fi oferit industriei române „un program de compensare economică, care ar fi creat locuri de muncă“.

 1,3 miliarde de dolari, costul primului lot

În următorii trei ani, toate avioanele LanceR ale Armatei Române vor fi retrase din exploatare, întrucât le expiră resursa de zbor, urmând a fi înlocuite cu avioane F-16. Primele avioane americane care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene ale României vor fi 24 de aeronave F-16 Block 25, folosite anterior de Forţele Aeriene ale SUA. Cele 24 de avioane F-16 block 25 ce fac parte din primul lot sunt fabricate în urmă cu 30 de ani şi ar urma să intre în ţară în 2013. Avioanele ni se oferă gratuit de către Guvernul American, dar modernizarea lor ne va costa 1, 3 miliarde de dolari. În această sumă sunt incluse şi logistica necesară şi pregătirea piloţilor. În cea de-a doua etapă, România va achiziţiona 24 de avioane F-16 block 50-52, fabricate în urmă cu 20 de ani, iar în ultima etapă- 24 de aparate F-35 de ultimă generaţie. Costul avioanelor din celelalte două etape nu a fost făcut public. Pentru ca avioanele să fie achiziţionate în cele trei etape, este nevoie şi de aprobarea Parlamentului.

F-16, avionul cu un singur motor

Avionul F-16 are o lungime de 14,8 metri, o înălţime de 4,8 metri, o greutate de circa 8 tone gol şi de 12 tone încărcat. Spre deosebire de alte avionae, F-16 are un singur motor. Sunt mai multe versiuni de avion care pot fi echipate cu mai multe tipuri de motoare, precum Pratt & Whitney F100-PW-220 sau General Electric F110-GE-100 postcombustie turboventilator. Cea mai nouă versiune de avion F-16 este block 60, care în momentul de faţă se află numai în dotarea Statelor Unite. În prezent, cea mai nouă versiune exportată este F-16 block 52, cel care a fost oferit în urmă cu câţiva ani Poloniei.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite