Bucureşti: Aţi oprit metroul ilegal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a decis aseară că protestul sindicaliştilor de la Metrorex nu este justificat. Astăzi, după două zile de grevă, transportul din subteran funcţionează din nou si dimineaţa. Ora la care se vor redeschide porţile celor 45 de staţii este 5.00, susţine secretarul general al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Florin Crişu. 

Finalul celei de-a doua zi de proteste la metrou le-a adus bucureştenilor o veste bună: instanţa a oprit greva şi a cerut reluarea circulaţiei trenurilor.


Metrorex a câştigat în instanţă lupta cu sindicatele, pe motiv că protestatarii nu au asigurat o treime din activitatea normală a regiei, ţinând cont de asigurarea nevoilor societăţii.

Dacă bucureştenii au avut de suportat pe pielea lor consecinţele grevei Metrorex, unii locuitori din-afara Capitalei au aflat cu această ocazie că bugetul transportului subteran din Bucureşti este asigurat din banii tuturor românilor. Iar asta, pentru că metroul nu aparţine Primăriei Capitalei, ci Ministerului Transporturilor.

„Nu mi se pare în regulă. În străinătate descentralizarea chiar funcţionează”, a spus viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza. De asemenea, Sorin Apostu, primarul Clujului, a precizat că locuitorii oraşului de la poalele Feleacului sunt printre primii la plăţile făcute către bugetul central şi că este important să primească înapoi bani pe măsura în care contribuie.

Primăria vrea metroul

Lupta dintre muncipalitate şi Ministerul Transporturilor pentru administrarea metroului ţine de ani buni. „În aproximativ doi ani, potrivit legii descentralizării, metroul ar trebui să treacă în administrarea municipalităţii. Este necesar şi pentru că în prezent nu există un buget local suficient de solid care să susţină activitatea Metrorex”, a spus Ion Dedu, directorul Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei. Mai mult, bucureştenii ar putea folosi acelaşi tichet pentru taxarea călătoriilor cu RATB-ul şi cu metroul.

Metroul, oprit şi „la case mai mari”

ITALIA. Cele şase reţele de metrou din Italia sunt gestionate de primăriile din localităţile respective. Ultima grevă generală a avut loc la 15 mai 2009, când celor de la metrou li s-au alăturat şi angajaţii regiei de transport de suprafaţă. Durata este de maximum 24 de ore.

SPANIA. Metro de Madrid S.A. aparţine Ministerului Transporturilor. Ultima grevă a avut loc între 5 şi 8 mai 2009. În primele două zile nu s-a lucrat în timpul orelor de vârf, iar în ultimele două, trenurile nu au circulat deloc. Primăria le-a oferit oamenilor călătorii gratuite pe liniile de suprafaţă.

VIENA. Metroul aparţine municipalităţii Vienei. Ultima grevă a „Wiener Linien” a avut loc la 3 iunie 2003. Potrivit Compress România, reactia majorităţii vienezilor a fost una de sustinere a angajaţilor de la metrou, oamenii preferând să meargă cu bicicleta sau pe jos, nu cu maşina.

Au mai contribuit: Cornel Toma (Milano), Laura Chiva (Castellon)

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite