Atenţie! Vin scumpirile în lanţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Guvernului au decis în şedinţa de azi-dimineaţă majorarea TVA, de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor Premierul Emil Boc susţinea ieri că Guvernul a pregătit deja un plan B. Miniştrii Cabinetului nu au găsit însă altă soluţie decât majorarea TVA, cota unică rămând aceeaşi.

Decizia luată ieri de Curtea Constituţională a României (CCR) a trimis ieri Guvernul în mai multe şedinţe pentru discutarea unor planuri de rezervă la reducerea parţială a cheltuielilor bugetare. Variantele după decizia CCR au condus la ipoteze: creşterea TVA la 24% şi o creştere a cotei unice. Premierul Emil Boc a declarat ieri că Executivul are un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Membrii Guvernului au decis azi-dimineaţă creşterea TVA de la 19% la 24%, fără a majora însă cota unică de impozitare, urmând totdată să ceară Parlamentului să grăbească procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale, astfel încât să intre în vigoare de la 1 iulie.

Miniştrii Cabinetului Boc au recunoscut încă de ieri că, în acest context, este aproape imposibil ca Guvernul să nu umble la taxe. „Ministrul de Finanţe trebuie să calculeze în acest moment cum se poate obţine suma care lipseşte din buget. A treia cale decât creşterea taxelor nu prea există în acest moment“, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Şi vicepremierul Marko Bela afirma că nu ştie să există alte surse bugetare importante decât creşterea TVA.

Îngrijorări în mediul de afaceri

Auzind că „planul B“ al Guvernului nu poate să conţină altă soluţie decât creşterea TVA, oamenii de afaceri şi-au pus mâinile-n cap. „Ne vom îndrepta către un dezastru economic“, susţin reprezentanţii firmelor din mai multe domenii. Potrivit acestora, efectele nu pot fi altele decât majorarea preţurilor la toate serviciile şi produsele, evaziune fiscală şi reducerea investiţiilor. Şi reprezentanţii companiilor cu capital străin prezente în România sunt îngrijoraţi.

Delegaţia FMI urma să discute luni planul B al Guvernului pentru ca cea de-a patra tranşă a împrumutului pentru România să ajungă la timp. Totuşi, întâlnirea se amână. Anunţul a fost făcut astăzi de şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks. Propunerea de majorare a TVA va fi trimisă la FMI, care urmează să se reunească cel mai probabil miercuri în board pentru a lua o decizie în privinţa acordării tranşei de împrumut.

Pensiile nu mai sunt tăiate

Magistraţii Curţii Constituţionale au declarat ieri neconstituţional articolul privind reducerea pensiilor şi a indemnizaţiilor de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I cu 15%. Tot neconstituţional a fost declarată şi prevederea privind recalcularea pensiilor speciale pentru judecători, procurori şi magistraţi asistenţi ai Curţii Constituţionale. Tăierea salariilor a fost considerată constituţională.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite