Bucuresti: Aromânii, dezinteresaţi de propria sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia şi istoria poporului aromân au fost celebrate azi-dimineaţă cu o petrecere în stil câmpenesc în Parcul Herăstrău

Ploaia nu a speriat lumea venită la plimbare prin parc, pe la intrarea Charles de Gaulle, unde au admirat minute bune sute de ifotografii, vechi de câteva secole, înfăţişând meşteşugari aromâni şi familiile lor. Doar că cei mai mulţi dintre ei erau români curioşi, şi nu aromâni.

Doi bucătari au pregătit la proţap, încă de la ora 10.00, câţiva miei, dar au avut şi mici şi bere pentru toţi vizitatorii. Aceştia s-au delectat cu bucatele la mesele din lemn special amenjate, ascultând muzică aromână.

Parcul Herăstrău, transformat într-un cătun

La eveniment au mai avut loc expoziţii de straie tradiţionale, artizanat, fotografie şi carte, recitaluri de cântec şi poezie, dar şi un concert de muzică populară.

Scopul principal al acestei sărbători este acela de a promova cât mai mult valorile aromâne tradiţionale, dar şi varianta lor modernă. În plus, organizatorii au dorit ca, prin această sărbătoare, să transforme Parcul Herăstrău într-un mic sat aromân, atât prin scenografie cât şi prin atmosferă.

Cea mai mare comunitate de aromâni din România se află în localităţile din Dobrogea.

 Hagi, cel mai cunoscut aromân


Sărbătoarea din acest an este un eveniment premergător celei mai mari adunări armeneşti ce va avea loc la Moscopole (Albania), în data de 15 august.

Momentul Moscopole va oferi fiecărui participant posibilitatea de a comemora trecutul care încearcă să renască din propria cenuşă.

Comunitatea aromână a dat, de-a lungul timpului, valori în toate domeniile vieţii sociale româneşti. Cei mai cunoscuţi aromâni sunt, de departe, Ion Luca Caragiale şi Toma Caragiu. Alte personalităţi foarte cunoscute mai sunt George Hagi şi George Becali.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite