Bucureşti: Arlechini în zeghe, pe scena Nottara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barbati închisi pentru viol sau tâlharie au „evadat“ pentru o zi din penitenciare pentru a-si juca propriile roluri, costumati în oameni de bine  Forfota mare, aseara, la Teatrul Nottara: cinci „trupe“ de detinuti de la cinci închisori din tara au jucat pe una dintre cele mai importante scene din Capitala.

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO

În cabinele marilor actori de la Nottara s-au instalat pentru doua zile detinuti din toata tara. În prima cabina, printre oglinzi, jobene si aripi de papagal, un barbat în manta neagra, fumeaza linistit ascuns dupa o gluga. „Nu are voie sa vorbeasca si nici sa fie fotografiat“, spune gardianul care-l însoteste.

La dreapta, pe hol, în cea de-a doua cabina e veselie mare. Sase condamnati, cu înfatisari de halterofili, fumeaza întinsi pe pat, îmbracati în haine militare. „Vom juca momente din viata noastra în spectacolul «Otravit de culorile vietii mele»“, striga Mircea, condamnat pentru omor.

Nu e la prima participare într-un festival de teatru si e obisnuit cu aparatul de fotografiat. „Regret ce am facut. Acum mi-as dori sa fiu în libertate. Ma bucur ca în seara asta vine sotia si fata mea de 18 ani sa ma vada“, spune Ovidiu Marius Nicolau, închis pentru viol.

Gardieni în loc de machieuze
Chiar daca vor fi eliberati si recunosc ca au gresit, dupa o perioada tâlharii si violatorii se vor întoarce la vechile metehne, sunt de parere gardienii. „Credeti ca se vindeca? Tot aici se întorc. Ei braveaza acum. Chiar daca momentul de nebunie a trecut si acum ispasesc, majoritatea dintre ei nu se recupereaza“, povesteste un gardian care lucreaza de 25 de ani cu oamenii rai. Drept rasplata pentru efortul lor artistic, condamnatii vor fi recompensati cu o vizita în plus sau, posibil, cu eliberarea.

„Oamenii rai s-au întâlnit cu cei buni“
Înainte de gong, în spatele cortinei, printre sfori si decoruri parasite pentru moment, se aude vocea regizoarei: „Gânditi-va ca ati muncit, vorbiti clar. E sansa voastra, a unei alte lumi“. Smaranda e figuranta în spectacol. Nu face parte din trupa Centrului de Reeducare din Târgu Ocna, dar joaca teatru de la 2 ani si nu-si doreste sa fie altceva când se va face mare.

„Eu sunt fata regizoarei si în piesa sunt un simplu trecator. Ador sa fac asta“, spune cu dezinvoltura copila. Printre soapte si antrenamente finale, minorii de la Centru încremenesc în pozitiile de start. Ei au spus „Poveste de neuitat“, interpretând propriile roluri.

În prima seara de festival sala s-a umplut cu tineri, rude si oficialitati. În lumina reflectorului un arlechin în zeghe a fost maestru de ceremonii. „Oamenii rai s-au întâlnit cu cei buni. Sunt convins ca societatea s-ar lepada mai degraba de noi, chiar daca traim bine ascunsi, dupa gratii“, a spus „paiata“, anuntând oficial deschiderea Festivalului de Teatru „Exit!“. Spectacolele se vor tine si astazi, de la ora 17.00, iar intrarea este libera.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite