Bucureşti: Andrei Beaţu antrenează viitorii campioni la baschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 26 de ani, el antrenează grupa de copiii de la cel mai mare club de baschet din ţară, „Dan Dacian“, dar şi lotul anului ‘97 al Naţionalei de baschet.

Sentimentul că „ai pus mingea în mâna unui copil care ajunge la lotul naţional, nu pate fi explicat“, spune Andrei Beaţu atunci când este întrebat despre munca sa de antrenor pentru copii, la Clubul „Dan  Dacian“, cel mai mare din ţară după numărul cursanţilor.

„Când îl vezi că dă coş de trei puncte sau că face o schimbare de direcţie şi aleargă la tine să te ia în braţe, e cea mai frumoasă senzaţie pe care o poţi avea”, a completează antrenorul.


Tânărul a început să joace baschet la vârsta de şapte ani, la echipa C.S.S. Giurgiu, după ce profesorul de sport din şcoală i-a recomandat să încerce sportul la panou. La vârsta de 14 ani, el a fost convocat la lotul naţional, iar după doi ani a primit oferta de a juca în divizia A, la Sportul Stundeţesc.

La 16 ani, Andrei a primit diploma de cel mai bun jucător din ţară. Perspectivele de viitor limitate ca jucător de baschet l-au determinat, însă, pe Andrei să încerce cariera de antrenor.


„Jucătorii români nu sunt sprijiniţi financiar, spre deosebire de cei străini care evoluează în ţară. De multe ori, diferenţa dintre un român şi un străin care joacă aici, nu constă în valoare, ci în salariu“, a explicat Andrei alegerea făcută. Astfel, în urmă cu şase ani el a început să antreneze prichindeii.


„Îmi place foarte mult să iau copiii şi să-i învăţ totul de la zero. Asta este mândria mea, să învăţ un copil tainele acestui sport. Când văd cât de fericiţi sunt că le-a ieşit un truc, mă simt cu adevărat împlinit“, a spus antrenorul. Andrei a pregătit copii de la vârsta de şapte ani, iar până acum aproximativ 250 de copii au primit instrucţiuni şi sfaturi de la el. Rezultatele celor mici nu au întârziat să apară. Anul trecut, echipa formată din copiii născuţi în 2000 a câştigat Turneul Naţional de Baschet, la categoria baby baschet.

Antrenorii tineri îşi doresc succesul

Andrei Beaţu este şi antrenorul echipei naţionale de baschet pentru copiii născuţi în anul 1997. „Mulţi cred că dacă sunt un antrenor tânăr nu ştiu prea multe, dar eu cred că antrenorii tineri, în general, au foame de performanţă“, spune Andrei. În 2009, în zilele 21 şi 22 decembrie, echipa naţională antrenată de Andrei a avut „Turneul de minibaschet internaţional“, pe care l-a câştigat în faţa reprezentativei Macedoniei.

„Cu câteva zile înainte de finala turneului, am avut un amical cu Macedonia, pe care l-am pierdut. După acest meci nu am dormit două zile ca să găsesc soluţii pentru a învinge această echipă. Finala s-a jucat între România şi Macedonia, iar când mai erau 12 secunde din meci, scorul era egal. Am cerut time-out, am desenat schema pe tăbliţă, iar cei mici au făcut-o perfect. Am câştigat la două puncte diferenţă“, explică Andrei reuşita turneului.
Meseria sa i se pare de departe cea mai frumoasă. „Nu-i nimic difil în antrenarea unui copil, mai ales când faci acest lucru din tot sufletul“, conchide Andrei. 

Profil:
Data naşterii: 26 august 1984, Giurgiu
Familie: necăsătorit
Studii: absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport şi al Scolii Naţionale de Antrenori

Ce-i place:
„În mare la mine totul se rezumă la baschet, aşa că îmi place să merg la meciuri de bashet. De asemenea, îmi place să mă joc cu fetiţa prietenului Dan, să merg la sală şi să gătesc“, a spus Andrei. El adaugă că adoră tatuajele şi că are două, unul pe braţ şi altul pe spate.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place absolut deloc să mint, iar oamenii nervoşi îmi sunt uşor antipatici. Nu-mi plac cafeaua, sucurile acidulate, tutunul şi alcoolul“, a spus sportivul, adept al unui stil de viaţă sănătos.

Întrebări şi răspunsuri:

La ce echipă îţi place mai mult să antrenezi, cea naţională sau cea a clubului?

La echipa de club este munca ta în întregime, tu îi formezi pe cei mici. În schimb, la naţională, trebuie mai mult să-i uneşti pe cei mici, să-i faci să fie unul pentru celălalt.

Care sunt modelele tale în cariera de antrenor?

Unul dintre ele este Mladen Ostovic, antrenorul de la Piteşti. Am avut ocazia să lucrez cu el, să învăţ ceva de la el. Este un model în carne şi oase, nu de la televizor. De asemenea, Dan Dacian este un model pentru mine, proprietarul clubului de baschet.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite