Bucureşti: Ana Grozea, promotorul kartingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a fost înconjurată încă de când s-a născut de campioni la karting şi, după ce a făcut mai mult timp acest sport, acum se ocupă de promovarea lui.

Anei îi plac foarte mult sporturile cu motor şi, după cum spune ea, s-a născut cu kartingul în sânge. Atât tatăl ei, cât şi fratele şi mama sa au avut de-a face toată viaţa cu acest sport. „Când m-am născut eu, tatăl meu era la curse. Este clar o treabă de familie“, povesteşte ea.

În urmă cu 40 de ani, tatăl Anei, Radu Grozea, era printre cei trei oameni care au adus kartingul în România. De asemenea, Radu Grozea jr., fratele Anei, este campion naţional şi vicecampion european în acest sport. Ana este atât de pasionată de karting încât nu pierde niciun detaliu atunci când povesteşte despre el, iar tot ceea ce ştie în prezent se datorează tatălui ei. Este însă dezamăgită pentru că sportul cu karturi nu mai este atât de important precum în anii trecuţi.

„Înainte era un sport susţinut de stat. Prin ’70 erau vreo 400 de piloţi. Exista chiar o cursă care se numea «Cupa Păcii  şi a Prieteniei»“, povesteşte Ana. Ulterior, tatăl ei a construit în jur de 400 de şasie.

Prima cursă cu kartul, la 7 ani

„Acest sport este ca un drog. Când urci prima dată într-un kart nu îţi vine să te mai laşi. Eu am urcat prima data la vârsta de 7 ani“, îşi aminteşte Ana. Atrasă de adrenalina şi satisfacţia oferite de cursele de kart, a ajuns ca, timp de patru ani, să practice acest sport. Cu toate acestea, acum, la vârsta de 25 de ani, nu mai practică karting de performanţă.

„Este un sport foarte scump. Unui pilot îi trebuie un kart şi două motoare, care ar costa în jur de 10.000 de euro. Dacă vrei să participi la campionate în străinătate ajungi să cheltui între 20.000 şi 40.000 de euro, pe an“, explică ea.

Astfel, Ana şi-a dat seama că ar avea nevoie de foarte mulţi bani pentru a continua. Chiar dacă nu a ajuns să participe la campionate, nu este zi să nu urce în kart şi să nu profite de distracţia oferită de acesta.

Se ocupă de managementul kartingului

Dacă nu îl practică, nu înseamnă că nu se implică. A ales să facă un lucru mult mai frumos, să stea undeva în spatele marilor campioni şi să îi promoveze atât pe ei, cât şi sportul în sine. „Mi-am făcut şi lucrarea de licenţă şi dizertaţia pe marketing sportiv. Faţă de alţi studenţi care nu ştiau ce să-şi aleagă, la mine a fost simplu“, explică ea. Până acum s-a ocupat de trei echipe de kart pe care, alături de tatăl ei, le-a ridicat de la zero şi le-a făcut echipe naţionale. „Sportul ăsta are efect şi trebuie să-l începi de mic. Îi avertizez pe părinţii copiilor care vor să îi dea la kart să se pregătească cu foarte mulţi bani. E o perioadă de început când trebuie să investeşti, însă vin şi momentele în care doar câştigi“, încheie Ana Grozea.

Întrebări şi răspunsuri


Ce sporturi ai mai practicat ?
Am mai făcut baschet în liceu, dar kartingul a fost sportul copilăriei mele.

Ce planuri de viitor ai?
Idealul meu este să dezvolt mecanismul prin care piloţii de aici să poată face mai mult decât kart. Să treacă şi la monopost şi, de ce nu, la Formula 1. Toţi piloţii mari au început cu kartul.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult călătoriile, iar cât de curând îmi doresc să ajung la Maciupiciu. Sporturile cu motor, de toate felurile, sunt preferatele mele. Pot să spun că m-am născut cu ele în sânge“, spune Ana.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac prostia, aroganţa şi lipsa de respect. Nu îmi place că la rubricile de sport din ziare sau de la televiziuni se vorbeşte numai despre fotbal. Sport nu înseamnă doar fotbal, ci şi gimnastică, karting şi multe altele“, mai spune tânăra.

NĂSCUTĂ: 7 iunie 1985, Bucureşti
STUDII: Master în Marketing şi Comunicare la Academia de Studii Economice din Bucureşti
OCUPAŢIE: Este administrator şi se ocupă de marketingul firmei Mega Karting

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite