Bucureşti: Alina Tuică strânge cărţi pentru orfani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanca înfiinţează biblioteci în centrele de ocrotire a minorilor şi îi ajută pe cei mici să-şi descopere şi să-şi cultive talentele.

După ce a lucrat timp de zece ani ca jurnalist de televiziune şi de presă scrisă, Alina a simţit nevoia să înceapă o activitate dedicată binelui celorlalţi.

„Mi-am amintit ce mult au însemnat cărţile pentru mine când eram elevă şi am considerat că, mai ales pentru copiii care duc lipsa unei familii, lectura este un mod benefic de evadare dintr-o realitate  dureroasă“, explică Alina.

Ea s-a gândit să dăruiască unui centru de ocrotire a minorilor o bibliotecă pe care s-o doteze nu doar cu cărţi, ci şi cu mobilier adecvat.

„Când am pornit la drum, în vara anului 2008, am avut de înfruntat o mulţime de «de ce», «cum» şi «n-ai cum“, pe care, după ce le-am depăşit, am descoperit că satisfacţia de a face un lucru bun pentru alţii te poate motiva mai mult decât banii. În plus, o mulţime de oameni extraordinari mi s-au alăturat pe parcurs şi mi-am făcut noi prieteni“, povesteşte Alina, care, până în prezent, a înfiinţat patru biblioteci.

Are un depozit cu 70.000 de cărţi

După ce a plasat un anunţ pe internet, la adresa www.cartipentrucopii.ro, la care anunţa că strânge cărţi pentru copiii orfani şi că, pentru fiecare carte donată va afişa unde a ajuns cartea respectivă, Alina, împreună cu o prietenă, şi-a dat prima întâlnire cu donatorii în Cişmigiu, la vechiul chioşc de ziare, de lângă intrarea din faţa Primăriei Capitalei.

„Într-o singură după-amiază, în septembrie 2008, în doar vreo două ore am strâns peste 300 de volume pe care le-am colectat pe bază de procese verbale“, îşi aminteşte Alina.

Cu aceste cărţi a luat fiinţă biblioteca „Spiriduş“, de la Centrul „Sfântul Spiridon“ din Berceni, mobilierul fiind donat, în întregime, de Alina. Au urmat noi colecte în foaierele teatrelor Odeon, Act şi Operetă şi au apărut încă trei biblioteci, „Harap Alb“, la centrul cu acelaşi nume, tot din Berceni, „Casa Noastră“, în sectorul 3 şi  La Clubul de Arte de la Teatrul Naţional de Operetă (TNO) „Ion Dacian“.

Cea din urmă, care este în întregime în limba engleză, provine de la un donator din Anglia şi este foarte utilă pentru învăţarea limbii engleze. „Foarte mulţí oameni vor să facă bine dacă nu este ceva greu şi dacă sunt convinşi că lucrurile donate de ei ajung, sigur, la destinaţie“, explică Alina.

În prezent, tânăra are într-un depozit peste 70.000 de cărţi care sunt în curs de a fi luate în evidenţă, pentru a fi distribuite la noi biblioteci. Ea nu mai este demult singură în tot acest efort. Are alaturi mai mulţi tineri care i-au devenit şi buni prieteni.

Întrebări şi răspunsuri:

-Eşti preocupată de talentele copiilor. Cum le descoperi?
-Prin concursuri precum „Cele mai frumoase poezii ale copiilor din Bucureşti“, organizat de „Ajutor real“, un ONG pe care l-am înfiinţat de curând şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“.
-Cum au reacţionat copiii la concurs?
-Foarte frumos. Am primit pe e-mail peste 700 de poezii care au fost, ulterior, jurizate de profesionişti. Concursul s-a adresat copiilor din clasele l-Vlll, din toate şcolile din Bucureşti.
-Unde se pot citi aceste poezii?
-În antologia „Cele mai frumoase poezii ale copiilor din Bucureşti“, care va apărea curând la Editura Monitorul Oficial şi se va vinde în librăriile Humanitas şi Eminescu. Cu banii strânşi vom organiza noi concursuri pentru toate artele.

Ce-i place:
Alinei îi place să ia atitudine şi crede că „oamenii pot schimba lucrurile“. Îi place să citească, să mergă la operă şi să se bucure de tot ceea ce viaţa îi oferă, chiar şi de clipele când bea o simplă ceaşcă de cafea. De peste şapte ani a ales stilul de viaţă vegetarian.

Ce nu-i place
Aspectul de astăzi al Bucureştiului îi displace profund şi spune că se gândeşte să propună Primăriei Capitalei organizarea unei campanii de creştere a gradului de civilizaţie din oraş.

Profil
Născută:19 mai 1977, Bucureşti
Studii:Absolventă a Facultăţii de Filosofie, secţia moral-politică, din cadrul Universităţii din Bucureşti, masterat în comunicare audio-vizuală la SNSPA
Profesie:Jurnalist, preşedintă a Asociaţiei Vegetarienilor din România
Familie:Necăsătorită

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite