Alin Teglaş face genţi din dischete de computer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul s-a gândit să aducă un tribut calculatorului şi în acelaşi timp să recicleze, făcând din taste dischete şi alte piese de calculator, cercei, brăţări sau genţi.

Alin s-a apucat să creeze accesorii din taste şi din piese de calculator dintr-o simplă joacă şi din dorinţa de a recicla. Cu timpul, însă, ideile au continuat să-i vină şi nu a putut să se lase de activitatea care în timp s-a transformat în pasiune.
„Piesele le iau de la prieteni sau cunoscuţi. Am mai luat şi de la un centru de reciclare vreo cinci tastaturi“, spune Alin. Astfel, au trecut în jur de trei ani de când aduce la târgurile din ţară şi din străinătate accesoriile unice, pe care, pentru a nu-i fi „furate“ şi le-a şi înregistrat la OSIM.

image

„La început accesoriile erau mai simple, dar acum am ajuns să le fac mai complexe. Pe viitor îmi doresc să fac şi sculpturi din piese de calculator“, povesteşte el. Până în prezent, Alin are 14 modele de genţi şi mai mulţi omuleţi cu magneţi şi broşe.

Inele şi coliere din butoane de tastatură

Pentru orice componentă a calculatorului, Alin a găsit o întrebuinţare, iar cu pasiune şi îndemânare toate au căpătat câte o formă: de la inele din taste, coliere şi brăţări, până la genţi de zi, de laptop sau portfarduri, toate din dischete colorate. „Înspiraţia cred că mi-am luat-o din fizică sau matematică. Chiar îmi place să le fac aşa, cumva mai tehnice“, explică tânărul. Atelierul în care îşi desfăşoară activitatea este chiar la el în bucătărie, pe un colţ de masă, după cum susţine artistul.



„Oamenii se uită uimiţi la ele“

image

Dacă românii sunt uimiţi când văd accesoriile create de Alin din  piese şi alte componente ale calculatorului, străinii sunt atraşi şi îi dau designerului cea mai mare încredere. „La târgurile din Bucureşti oamenii se uită uimiţi sau ciudat la accesorii. Cei din afară sunt mai deschişi. Într-o zi purtam una dintre genţile din dischete, iar un străin a strigat la mine de pe partea cealaltă a drumului, „cool design man!““, povesteşte el. În prezent, tânărul îşi expune creaţiile la diferite târguri, dar şi într-un magazin din Centrul Vechi al Capitalei. Pe viitor îşi doreşte să găsească magazine în care să-şi lase accesoriile şi prin Praga, Berlin sau Barcelona.

image

Cum sunt preţurile?
De obicei preţurile diferă în funcţie de târg. O broşă costă 35 de lei, un colier din piuliţe este 70 de lei, iar genţile din dischete sunt între 50 şi 300 de lei, cele pentru laptop.

Cum merg vânzările?
La ultimul târg la care am participat, cel de pe Lipscani, 80% din vânzare am făcut-o cu străinii. Ei cumpără cel mai mult.

Ce idei mai ai în legătură cu această activitate?
Aş vrea cât de curând să fac o masă de cafea şi scaune din componentele calculatoarelor. Să combin plastic cu lemn.

Ce-i place
„Pe lângă meseria pe care o am îmi mai place să fac muzică electronică, cânt şi cu chitările de pe Ipod sau mă joc cu tot felul de instrumente pe computer“, spune Alin.

Ce nu-i place

„Nu-mi place situaţia actuală din România, nu-mi plac conducătorii. Nu-mi place că oamenii nu mai sunt ca altădată. Înainte când veneau la târg mai scoteau bani din buzunar, acum, însă, nu. De asemenea, nu-mi plac snobii şi nici hoţii“, adaugă el.

Născut: 2 noiembrie 1975, Zalău
Studii: Facultatea de Actorie din Cluj
Ocupaţie: actor la Teatrul din Ploieşti, iar în timpul liber face accesorii şi uneori muzică electronică

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite