Bucureşti: Alguhan Akşar, stomatologul care confecţionează pipe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul de origine turcă, absolvent de Stomatologie, confecţionează în timpul liber pipe unicat, pe care le vinde sau le face cadou prietenilor.

Alguhan a început să confecţioneze pipe din vremea studenţiei deoarece avea un buget redus şi nu îşi permitea să cumpere pipe.

„Făceam pipe mult mai rar şi mult mai puţine, deoarece găseam foarte greu materialele necesare. Aveam câţiva colegi greci şi ei îmi aduceau materiale pe atunci“, povesteşte tânărul stomatolog.

El îşi aminteşte că, deşi nu existau posibilităţile de a comanda materialele pe internet şi în ciuda bugetului restrâns, reuşea să-şi confecţioneze pipele mult iubite.

„Am început să le confecţionez ca să am mai multe pipe. Chiar dacă găseam greu materialele, din acelea le confecţionam“, explică Alguhan.

Primii clienţi, prietenii tatălui său
Tânărul îşi aminteşte şi acum care au fost primii săi clienţi. „În perioada când eu eram student, tatăl meu avea câţiva prieteni care erau fumători de pipe şi ei mi-au cumpărat pipele. Poate ca să mă încurajeze sau poate că le-au plăcut cu adevărat pipele mele“, spune tânărul pipier.

După terminarea facultăţii, confecţionarea pipelor a devenit un hobby pentru Alguhan. „Acum aproape un an m-am apucat din nou să confecţionez pipe. De asemenea, am intrat în comunitatea fumătorilor de pipă, iar cu timpul, am început să primesc şi laude din partea membrilor acestei comunităţi. Aproape toate piesele pe care le-am confecţionat am reuşit să le vând“, spune mândru Alguhan.

Lemnul de briar, folosit în realizarea pipelor

Pipierul explică de ce a ales lemnul de briar şi nu un alt tip de lemn pentru confecţionarea pipelor sale. „Pipa nu se confecţionează din orice fel de lemn. Cel mai des se foloseşte lemnul de briar, pe care-l utilizez şi eu. Acesta este rădăcina unui soi de tufă, numită Erica arborea, care se găseşte în zona mediteraneană şi în Macedonia. Lemnul de briar este foarte dur şi foarte rezistent la foc, iar acesta este şi scopul dacă vrei să realizezi o pipă rezistentă“, a explicat tânărul.

De asemenea, pipele mai pot fi confecţionate din lemn de păr, de cireş, de măr şi chiar din lemn de măslin. „Lemnul de cireş şi cel de măslin sunt două tipuri de lemn foarte decorative, deoarece sunt foarte frumoase la nervuri. Dar, în comparaţie cu lemnul de briar, nu sunt rezistente şi acesta este marele dezavantaj, deoarece pipele din lemn de cireş sau măslin se încălzesc foarte mult“, a explicat pipierul.

Confecţionarea pipelor este o treabă destul de migăloasă. „Eu prefer să folosesc cât mai mult cu mâna atunci când lucrez la o pipă. Folosesc bormaşina pentru a da găuri, iar în rest lucrez cel mai mult cu pile şi cu şmirghel. Iar dacă am greşit, nu există cale de întoarcere, nu mai poţi să repari greşeala pe care ai făcut-o la o pipă“, mai spune Alguhan.

PROFIL
Născut: 10 februarie 1973, Istanbul
Studii: Facultatea de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.
Familie: Soţia sa, Desen, este de origine turcă; Au doi băieţi, Efe, de 4 ani, şi Mete, de 2 ani.
Profesie: stomatolog.

CE-I PLACE
„În afară de tutun şi pipe, sunt foarte pasionat de lumea modelismului. Eu fac figurine istorice la scară şi uneori mici scene, care se numesc vignete sau diorame, în funcţie de mărime. Sunt membru al comunităţii modelismului înainte de a fi membru în comunitatea fumătorilor de pipă. Am o colecţie destul de reuşită, zic eu, de figurine istorice. Timpul care îmi mai rămâne îl petrec cu copiii mei. Ei sunt pe primul loc“, spune tânărul.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi place să fiu minţit. Lucrurile care nu îmi plac încerc pe cât posibil să nu le acord atenţie deoarece nu merită“, mai spune Alguhan.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI


Cât durează, de regulă, să confecţionaţi o pipă?
Depinde de model şi de inspiraţia mea. Dar dacă aş face o pipă obişnuită, cu un model standard, ar acumula în jur de 20 de ore de lucru, cu aproximaţie. Însă, aceste 20 de ore de lucru ar putea să însemne pentru mine fie o lună, fie o săptămână, fie două zile.

Ce caracteristici ar trebui să aibă o pipă de calitate?
În primul rând, modelul pipei trebuie să vă placă. Apoi, depinde cât de mult fumaţi. Multă lume alege o pipă, în primul rând, după formă. Există pipe drepte, altele sunt curbate (bend) sau pe jumătate curbate (half-bend). O pipă trebuie să fie, după părerea mea, uşoară, cu pereţi cât mai groşi ca să nu se încălzească. Găurile pipei trebuie să fie foarte bine aliniate. Dacă nu sunt aliniate perfect s-ar putea să aveţi avea probleme când fumaţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite