Bucureşti: Alegem preşedintele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 18,3 milioane de români sunt aşteptaţi mâine la urne, pentru ultima rundă a alegerilor prezidenţiale

Mâine, între orele 7.00 - 21.00, se desfăşoară al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru preşedintele României. Sunt aşteptaţi la urne peste 18 milioane de români cu drept de vot. Conform Constituţiei, preşedintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat şi nu poate deţine decât două mandate, care pot fi consecutive, şi durează, fiecare, cinci ani.

1.256 secţii de vot în Capitală
În România, autorităţile au organizat 21.412 secţii de vot. Pe lângă acestea, în alte state unde ţara noastrî are reprezentanţe diplomatice funcţionează încă 294 de secţii, pentru românii de peste hotare. În total, mâine avem la dispoziţie 21.706 de secţii.

În Capitală, bucureştenii sunt aşteptaţi la 1.256 secţii de vot. Dintre acestea, cei 1.790.727 de alegători bucureşteni îşi pot exercita dreptul în 1.222 secţii normale, iar alegătorii din alte oraşe care se află, la data scrutinului, în Capitală, au amenajate 34 de secţii speciale.

Faţă de scrutinul precedent, secţiile speciale sunt acum dotate, fiecare, cu cinci cabine de vot, ştampilele aferente, mese şi scaune, şi au fost verificate astăzi de prefectul Municipiului Bucureşti.

Cum votam?
Fiecare alegător este arondat unei secţii de vot, în funcţie de domiciliu. Odată ajuns la secţie, românul cu drept de vot trebuie să prezinte membrilor biroului electoral actul de identitate.

Reprezentantul biroului îl caută pe lista electorală şi, dacă îl găseşte, îi înmânează alegătorului un singur buletin de vot (pentru turul II al alegerilor prezidenţiale) şi stampila cu „VOTAT“.

Alegătorul trebuie să semneze de primire pentru ştampilă şi buletinul de vot! Actul său de identitate va fi reţinut de membrii biroului până când alegătorul iese din cabină, introduce buletinul în urnă şi predă ştampila.

Atenţie: în cabina de vot alegătorul intră singur! Dacă, din motive întemeiate, un alegător nu poate vota singur, el poate solicita să fie însoţit în cabină de o persoană, pe care o alege chiar el. Pentru aceasta trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere în faţa reprezentantului biroului electoral.

Este interzis ca alegătorul să fie ajutat la vot de membrii biroului electoral, candidaţi sau observatori. În cazul în care un alegător nu se regăseşte pe lista secţiei de domiciliu, membrii biroului electoral îl pot înscrie pe o lista suplimentară, după ce face dovada identităţii sale.

Cei care nu se pot deplasa la secţia de vot dar vor să-şi exprime opţiunea, astăzi, între orele 18.00-20.00, trebuie să facă solicitare la biroul electoral de circumscripţie prin care să solicite să-i fie trimisă acasă urna specială.

Cu ce acte votezi
Românii pot vota, pe teritoriul ţării, în baza următoarelor acte: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin şi paşaport diplomatic, electronic şi de serviciu, carnet de serviciu militar. Cei care se află peste hotare sau au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaport simplu sau electronic şi titlul de călătorie. Atenţie: NU poţi vota pe baza cărţii de alegător!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite