Bucureşti: Adulţii fără adăpost sunt agresivi şi depresivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre cei care trăiesc pe stradă suferă de tulburări de personalitate sau agresiv – depresive. De asemenea, ei au fost diagnosticaţi cu demenţă, epilepsie sau retard mintal.

Bolile de care suferă cei mai mulţi dintre adulţii fără adăpost din Capitală sunt schizofrenia -16% dintre bolnavi, tulburări de personalitate - 20% au acest diagnostic, sau tulburări agresiv - depresive - 25 % dintre cei intervievaţi.

Printre diagnostice se numără şi demenţele, epilepsia, retardul mental sau boala Parkinson, dar în procente mai mici, arată un studiu realizat de  Echipa Mobilă Psihiatrică din cadrul Samusocial.

„Statisticile nu sunt foarte diferite faţă de cele de anul trecut. Este cam aceeaşi distribuţie de boli, dar acum beneficiază de tratament aproximativ cu 5% mai mulţi bolnavi. De asemenea, sunt mai mulţi oameni reintegraţi în societate“, a explicat Lelia Lăcătuşu, psihiatru în Echipa Mobilă Psihiatrică.

Ea a adăugat că sunt 524 de persoane diagnosticate cu boli, dintre care 211 beneficiază de tratament.

Doar 40 de persoane din 100 acceptă ajutor

Studiul arată că din cele 100 de persoane intervievate, 40 au dorit să înceapă sau să continue un tratament, iar, în plus, o mare parte dintre ei a renunţat la consumul de alcool pe perioada administrării tratamentului. Persoanele adulte fără casă au fost ajutate l să se reintegreze în societate, dar acest proces este unul foarte complicat.

„Noi oferim toate serviciile: îi diagnosticăm, tratăm şi îi internăm în spitale. De asemenea, facem demersuri sociale, le facem acte şi încercăm să-i încadrăm într-un loc de muncă. Astfel, ei pot să stea cu chirie şi cu timpul ajung să fie integraţi în societate şi să-şi întemeieze o familie“, a adăugat psihiatrul Leila. Unii bolnavi au fost internaţi în spitalele de psihiatrie sau cele de neurologie, precum şi au beneficiat de tratamentele specialiştilor în psihologie, medicii de familie sau cei în medicină ocupaţională.

Informaţiile din „Studiul indicatorilor de sănătate mintală în rândul populaţiei fără adăpost“, al doilea realizat de Samusocial, după cel din 2008, au fost culese de-a lungul unui an, în perioada decembrie 2008 - noiembrie 2009.

Echipa Mobila Psihiatrică este un dispozitiv de urgenţă ce are drept scop identificarea persoanelor adulte fără adăpost cu probleme de sănătate mintala din Bucureşti şi oferirea de consultaţii şi tratament chiar în stradă.

În funcţie de diagnostic, medicul psihiatru decide asupra schemei de tratament si monitorizare a pacienţilor.

Echipa funcţionează zilnic, timp de 6 ore, acţionând în Capitală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite