A scăpat de Ceauşescu, dar nu şi de buldozerele capitaliste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa domnişoarei Simona Lahovary, din strada Dumbrava Roşie nr. 13, a fost pusă la pământ săptămâna trecută de actualii proprietari, după ce a scăpat de buldozerele ceauşiste. Imobilul nu este clasat în Lista Monumentelor, însă se află în vecinătatea ariei protejate a Parcului Ioanid, fiind menţionată în monografiile arhitecturale ale zonei.

Fostă reşedinţă a domnişoarei de onoare a Reginei Maria, clădirea din apropierea Parcului Ioanid a fost demolată de actualii proprietari, în ciuda faptului că organizaţiile nonguvernamentale de profil au solicitat atât Primăriei Capitalei, cât şi Prefecturii Bucureşti să anuleze autorizaţia de desfiinţare emisă la începutul lunii mai. În documentul emis de Primăria Generală a Capitalei la 5 mai 2010, sunt menţionaţi ca beneficiari Anişoara Dumitrescu şi încă alte trei persoane.

Scăpată din tăvălugul demolărilor ceauşiste, casa construită la începutul secolului trecut, ce păstra un parfum al locului şi note ale istoriei burgheziei bucureştene, a fost pusă la pământ de moştenitori, care nu doresc să comenteze situaţia.



Foto: Aşa arăta casa Simonei Lahovary înainte de a fi demolată


„Îmi amintesc că în ’90 ar fi trebuit să se ajungă cu demolările şi aici. Norocul a făcut că a căzut Ceauşescu. Acum nu mai demolează Ceauşescu, dar demolează ignoranţa autorităţilor“, a spus unu locuitor din zona Parcului Ioanid.

Casele plâng pe umărul ONG-urilor


Singurii care mai zvâcnesc atât cât pot sunt reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, care au atras atenţia autorităţilor încă de săptămâna trecută, când imobilul mai era încă în picioare. „Imobilul nu este inclus pe lista monumentelor, însă face parte din peisagistica locului. Casa de alături, care a aparţinut unei alte domnişoare de onoare a Reginei, este declarată monument. Principalii vinovaţi sunt arhitectul-şef al Capitalei şi Oprescu şi ei ar trebui să plătească refacerea clădirii după planurile iniţiale, dacă ar fi să câştigăm în instanţă“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, preşedintele asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan.

Semnează ca primarul

Potrivit arhitectului-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, unul dintre semnatarii actului, autorizaţia de desfiinţare a fost acordată de către municipalitate, numai după ce a primit avizul Ministerului Culturii. „Faptul că a primit avizul Ministerului Culturii, casa nefiind declarată monument, a fost hotărâtor în acordarea autorizaţiei de desfiinţare. Primăria aplică mecanic o lege. Dacă refuzi, trebuie să ai nişte studii şi dovezi solide. Avizul ar fi putut fi contestat, dar un funcţionar din Primărie, cu salariul pe care îl are, nu face exces de zel“, a declarat Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei. Acesta a adăugat că imobilul din strada Dumbrava Roşie nr. 13 este lipsit de valoare de patrimoniu, singura sa valoare este aceea ambientală, în contextul zonal.

Legislaţia e de vină

În urma sesizărilor ONG-urilor, Prefectura şi Inspectoratul de Stat în Construcţii au declanşat o anchetă cu privire la condiţiile în care această casă a primit autorizaţie de demolare. „Ancheta nu va avea niciun rezultat, totul este prefect legal. În România este şi o problemă de legislaţie. Aici este vorba şi de o atingere a dreptului de folosinţă, iar asta se recompensează în alte ţări, la noi nu. Acum suntem într-un proces de stabilire a valorii mai multor clădiri din Capitală, dar asta va mai dura“, a mai explicat Pătraşcu.
În documentele cadastrale din 1940, imobilul era inclus într-o „zonă protejată clasa III“, potrivit Cărţii Funciare.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite