Bucuresti:A fost lansată o carte document: "Destinul unui tânăr crescut în orfelinat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a avut loc lansarea cărţii „Destinul unui tânăr crescut în orfelinat”, scrisă de Gheorghe Nedea.

În cartea pe care a scris-o, cu scopul ca oamenii să cunoască „adevărul adevărat” al vieţii de orfan din instituţiile de stat, Gheorghe Nedea, în prezent, doctorand la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti,  relatează amintiri din copilăria sa nefericită, petrecută în orfelinatele din Fălticeni, Liteni şi Suceava.

O carte document
Născut la 28 august 1980, Gheorghe Nedea a trăit în propria familie doar cini luni, după care, părinţii săi l-au abandonat.

Primii ani de viaţă şi i-a petrecut la centrul de copii preşcolari din Fălticeni. Amintirile din acea perioadă îi sunt luminate de o educatoare care l-a îndrăgit şi l-a ocrotit, frumoasa doamnă Manuela, „atât de bună la inimă”.

Începând cu vârsta de şase ani, când se apropia înscrierea în clasa întâia, a fost mutat la orfelinatul din Liteni. Aici a aflat că legea nescrisă a orfelinatelor era bătaia. Băieţii mai mari îi „dresau” pe cei mai mici. „Parcă din pământ au răsărit doi vlăjgani, care au început să mă ia la întrebări, să mă bruscheze, să împartă pumni şi picioare, fără să ţină cont că eram un copil neajutorat. Am început să plâng, să ţip, dar nimeni nu m-a auzit, nimeni nu mi-a venit în ajutor. <Taci, măi, din gură, că nu vine nimeni să te slveze!>, m-au avertizat. <Aici eşti la puşcărie! Mai bine taci din gură, că nu ai altă soluţie>”.

Anii de şcoală au fost un lung şir de chinuri. Copiii erau pedepsiţi şi de educatori şi de băieţii mai mari. „Dacă aveam un cuţit sau ceva ascuţit eram în stare să mă sinucid”, scrie Gheorghe Nedea. Copilul care îndura o astfel de viaţă îi judeca pe cei responsabili: “Dacă profesorii ar fi făcut mai multe cercetări şi erau mai interesaţi de noi, poate cruzimile încetau şi am fi avut o viaţă mai bună, aşa cum fiecare copil ar trebui să aibă”.

În carte, amintirile din „iad” se derulează filmic, prezentând o lume”rece”, pe care Gheorghe Nedea se hotărăşte, la un moment dat să o înfrunte singur, doar cu ajutorul lui Dumnezeu.

„Vreu să-i ajut pe cei ca mine”

La vârsta de 14 ani Gheorghe Nedea intră prin concurs la Seminarul Teologic Suceava. Înfruntă sărăcia şi invidia oamenilor care se bucurau de toate necazurile sale. Dar nu se lasă şi începe să se lupte şi pentru alţii ca el. Ajutat de puţini prieteni, organizează un cor, în care îi aduce pe colegii de la orfelinat şi câştigă concursuri la care se impune în faţa unor formaţii corale profesioniste.

Devine student, iar în anul 2004 preia conducerea Asociaţiei de ajutorare a tinerilor şi copiilor proveniţi din casele de copii „Protin Suceava”.

„Vreau să-i ajut pe cei ca mine”, spune şi azi, Gheorghiţă Nedea.

Proiectul căruia i se dedică, în prezent, prevede realizarea de locuinţe pentru tinerii orfani, prin mansaradea blocurilor. „La Suceava nu am reuşit, dar avem şanse la Giurgiu”, spune tânărul.

Cei care doresc să cumpere cartea „Destinul unui tânăr crescut în orfelinat”, sau să susţină proiectul social iniţiat de Gheorghe Nedea pot suna la telefonul 0745-482.542

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite