A dat profesia de contabil pe cea de mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Chivu nu are copii, însă este mamă socială pentru copiii din „Satul SOS“ din Floreasca de doi ani. Exersează această meserie de 11 ani, de când a fost disponibilizată de la vechiul loc de muncă, unde era contabilă. Dintr-un anunţ din ziar, Liliana şi-a descoperit vocaţia, deşi la început a fost sceptică.

Copiii îngrijiţi  în cadrul organizaţiei „SOS Satele Copiilor“ au parte de afecţiunea unor mame sociale, care timp de şase zile pe săptămână locuiesc şi împart bucuriile şi necazurile dintr-o casă familială. În casa numărul 11 din mica oază din Floreasca a organizaţiei „SOS Satele Copiilor“, Liliana Chivu (50 de ani) are grijă, din decembrie anul trecut, de trei fraţi cu vârste cuprinse între trei şi şase ani. Mezinul familiei este Carlos, apoi urmează Daniela, în vârstă de cinci ani, şi Denisa, de şase ani. Toţi trei, împreună cu „doamna Liliana“, alcătuiesc familia din casa numărul 11. Din iunie li se va mai alătura şi Ionuţ, în vârstă de 11 ani, iar de la sfârşitul anului, familia lor se va mari cu încă un frăţior.

Şi-a găsit job la mica publicitate
Viaţa alături de ei este mereu o surpriză pentru Liliana, care şi-a lăsat în urmă meseria de contabil, în Alexandria, judeţul Teleorman, şi a optat pentru cea de „mamă“. „Nici n-aş putea-o numi meserie, e o bucurie. Nicio zi nu seamănă cu alta. În fiecare zi avem ceva de descoperit împreună. Fetiţele sunt mai mari, însă Carlos are doar trei ani. El acum descoperă lumea!“, povesteşte, păstrând un zâmbet cald, Liliana. Activitatea ei zilnică înseamnă gospodărie, cumpărături, năzbâtii, dar nimic nu o face să se plângă: „Eu nu văd asta ca un chin. Sunt foarte multe femei care au câte cinci copii, soţ, socri, părinţi de îngrijit şi nu se plâng“.



Liliana nu a fost niciodată căsătorită şi nu a avut şansa de a avea propriii copii, însă îi îngrijeşte pe cei din satul SOS ca şi cum ar fi ai ei. În 1999, în urma unor disponibilizări, femeia a rămas fără loc de muncă. „Am luat ziarul şi am găsit un anunţ de acest gen. N-am fost foarte încrezătoare, dar până nu eşti în faţa faptului împlinit nu pricepi cum stau lucrurile. În Bucureşti am venit de doar doi ani, la fel în urma unui anunţ în ziar“, îşi aminteşte ea. Până să ajungă „mama sociala“ în casa numărul 11, Liliana a avut grijă pe rând de mai mulţi copii din sat, din alte case, dar şi în cadrul altor fundaţii de acest gen.

Campania „Fii mamă socială!“
Organizaţia „SOS Satele Copiilor” are în grijă 113 copii în 26 de case familiale aflate în cele trei sate din Bucureşti, Hemeiuş şi Cisnădie. Persoanele care doresc să devină mame sociale trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 48 de ani, studii liceale terminate şi să poată locui şase zile pe săptămână alături de 5-7 copii într-o casă din sat. Organizaţia derulează acum campania de recrutare, „Fii mamă socială!“ (www.fiimamasociala.blogspot.com), iar persoanele care vor fi selectate vor trece printr-un program de instruire ale cărui costuri sunt suportate  de către SOS.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite