Bătaie sora cu moartea pe ruta 445

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii de pe linia 445, care face legătura între Bucureşti şi comuna ilfoveană Tunari, sunt terorizaţi de găştile de ţigani. Urcă fără să plătească, înjură şi îmbrâncesc şoferii – acestea sunt doar câteva dintre obiceiurile împământenite printre o parte dintre pasageri. De frică, conducătorii auto nici nu le mai cer bani la urcare. Dacă îndrăznesc, sunt bătuţi.

Sâmbăta trecută, în timp ce-şi făcea ultima cursă din acea zi, după ora 22.00, Virgil Cioponea (34 de ani), şofer pe linia 445, a fost snopit în bătaie în zona cunoscută sub numele de „Ţigănie“ de un grup de rromi cărora le-a cerut să-i plătească biletul.

Cazul lui este doar o partea a fenomenului care se petrece, de obicei seara, în Tunari. Dacă ziua încidentele din autobuz se limitează la muştruluirea celor care stau pe scara uşii aştepându-şi restul şi blocând urcarea celorlalţi pasager, seara lucrurile degenerează. „Prind curaj. Urcă cu băutură, unii se şi droghează, merg cu geamurile deschise şi au pretenţia ca şoferul să oprească oriunde li se năzare lor. De plata biletului nici nu poate fi vorba”, povesteşte patronul firmei operatoare de transport preorăşenesc la care lucrează Cioponea. Rromii fac circul, în parte, şi pentru a putea „ciordi” din buzunarele celorlaţi călători, acuză patronul.

Ceri bilet, eşti bătut

Traseul este considerat unul al groazei de majoritatea şoferilor. În locul lui Cioponea, îngrozit la gândul de a mai călca vreodată prin Tunari, se afla azi-dimineaţă un alt şofer. „Sunt doar azi, îmi înlocuiesc colegul dar nu rămân pentru că ştiu cum e cursa asta. Am mai lucrat pe ea acum patru ani şi sunt probleme”, ne-a spus şoferul. Oamenii din comună se feresc să vorbească despre violenţa rromilor în mijloacele de transport, dar pomenesc despre tupeul de a nu-şi achita călătoria. „Se ştie că nu plătesc niciodată, asta e regulă!“, a menţionat o locuitoare din Tunari.

Poliţistul este singur, primarul nu poate

Autorităţile locale, deşi ştiu de teroarea şoferilor, spun că nu au resursele necesare ca să acţioneze. „Sunt doar eu şi cu doi colegi. Alerg de dimineaţă până seara. Sunt şi lupte între clanuri în care nu mă pot băga. Şoferii însă, dacă sunt bătuţi ar trebui să facă reclamaţii”, ne-a declarat Ghiţă Ilie, şeful postului de poliţie din comună. De cealaltă parte, patronul firmei de transport a declarat că tocmai poliţiştii sunt cei care îi îndeamnă pe şoferi să renunţe la reclamaţiile împotriva rromilor, pentru că altfel vor fi bătuţi în continuare.

Şi primarul Cote Grigore dă vina tot pe şoferi: „Ei fac bişniţă cu ţiganii, se bagă în seamă. Dacă ar avea coloană vertebrală nu şi-ar lua bătaie!”. Comuna Tunari este teritoriul unor clanuri interlope cunoscute care acţionează şi pe raza Capitalei, Clanul Belgienilor şi Clanul Sadoveanu, foşti „ţigani ursari“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite