2500 de medici au emigrat în prima jumătate a anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala a pierdut cei mai mulţi specialişti, peste 1.000 de cadre medicale au plecat să lucreze în clinicile şi spitalele din străinătate. Din statisticile Colegiului Medicilor reiese faptul că specializările care riscă să rămână fără medici sunt terapia intensivă, medicina de urgenţă, diabetul şi bolile de nutriţie, cardiologia şi chirurgia.

Peste 2500 de medici au plecat în primele şase luni ale acestui an să lucreze în clinicile şi spitalele din străinătate. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din Bucureşti, aproximativ 1.000 de cadre medicale. Alte câteva sute de medici au plecat şi din celelalte centre universitare, Iaşi, Timişoara, Cluj. „Cei mai mulţi au plecat din oraşele mari, în special din Bucureşti. Explicaţia este simplă, în primul rând medicii din marile centre universitare sunt mai pregătiţi şi mai informaţi aşa că au acces mai uşor la posturile scoase la concurs”, a spus prof. Dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.

Pe deasupra, toate târgurile de joburi pentru medici sunt organizate în marile oraşe iar medicii din provincie ajung greu la evenimente, drumul şi cazare fiind un efort financiar pe care cei mai mulţi nu şi-l permit, a mai spus Astărăstoaie.

Rămânem şi fără profesori universitari

Din statisticile făcute de Colegiul Medicilor reiese faptul că specializările care riscă să rămână fără medici sunt terapia intensivă, medicina de urgenţă, diabetul şi bolile de nutriţie, cardiologia şi chirurgia.

„Este foarte grav şi faptul că nu mai avem cadre universitare. De exemplu la Universitatea de Medicină „Gr. T Popa” din Iaşi mai există un singur chirurg”, a mai spus Vasile Astărăstoaie.


Totuşi sunt mulţi medici şomeri

În timp ce spitalele sunt golite de plecarea în masă a medicilor, alte cadre medicale nu reuşesc să-şi găsească loc de muncă. „Eu am fost medic ginecolog câţiva ani la un spital din Ilfov. Mi-am dat demisia anul trecut pentru că acolo nu-mi puteam face meseria, nu existau dotări, şi am venit la Bucureşti. De atunci sunt în căutarea unui loc de muncă”, a spus dr. Marian Savu.

În situaţia sa se află mii de cadre medicale, majoritatea tineri, care se află în aşteptarea unui loc de muncă. „În 2009 s-au blocat posturile şi nu putem să angajăm un om decât dacă pleacă şapte oameni din instituţia respectivă. În aceste condiţii, ultimele două generaţii de absolvenţi au rămas pe dinafară, nu pot lucra, nu primesc şomaj şi nici nu au cum munci în străinătate pentru că nu au destulă experienţă.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite