1,4 milioane de euro, cea mai scumpă expropriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hala Matache, care face parte dintre clădirile de patrimoniu, va fi demolată pentru a face loc Bulevardului Uranus. Proprietarii halei, Vasilis Ferfelis şi Koupatsaris Dimitrios, directorii firmei Grec-Rom Business Group SRL, vor primi cea mai mare sumă de bani pe care Primăria o plăteşte ca despăgubire pentru expropriaţi, aproximativ 1,41 milioane de euro.

Una dintre clădirile ce urmează să fie demolate pentru a face loc noii artere care va face legătura între Guvern şi Palatul Parlamentului este Hala Matache, clădire care face parte din Patrimoniul Naţional. Suma distribuită pentru despăgubirea firmei Grec-Rom Business Group SRL, proprietara halei, este de aproximativ 1,41 milioane de euro (peste 6 milioane de lei). Bugetul total pe care Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) îl are la dispoziţie pentru exproprieri este de 61 de milioane de lei.

Conform declaraţiilor şefului Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, în prima etapă vor fi dărâmate 84 de imobile, cele cuprinse în zona dintre Piaţa Victoriei şi strada Vasile Pârvan. El a adăugat că exproprierile au fost făcute în urma unor evaluări făcute de experţi.

La vară se va demola
În ceea ce priveşte Hala Matache, aceasta a ajuns în proprietatea controversatului om de afaceri, Vasilis Ferfelis, imediat după Revoluţie, contra unei sume nesemnificative.

Vestea că va fi demolată hala i-a nemulţumit atât pe măcelarii care au închiriat spaţii în incinta ei pentru a-şi desfăşura activitatea, cât şi clienţii. „Ştim că se demolează, dar ce ne interesează pe noi este să ne anunţe din timp. Să nu ne ia banii pe o lună în avans, să cumpărăm şi marfă şi să rămânem cu ochii-n soare”, a spus astăzi Claudiu, unul dintre măcelarii din Hala Matache.

„Dacă desfinţează hala o să trebuiască să mergem să cumpărăm carne din supermarketuri, să plătim dublu”, s-a plâns Marian Panait, unul dintre clienţii fideli ai halei.

Reprezentanţii firmei Grec-Rom Business SRL, înfiinţată în anul 2003 şi care are obiect de activitate achiziţii şi investiţii în proprietăţi, susţin că nu au fost anunţaţi nici când va fi demolată proprietatea lor şi nici care este suma pe care le-o oferă PMB pentru expropriere. „Nu ştim absolut nimic. La noi n-a ajuns nicio înştiinţare, nimic. Din câte am înţeles eu, vor începe acţiunea abia prin iunie - iulie”, a spus directorul general al firmei, Gino Ventri.     

Construcţia Bulevardului Uranus presupune lărgirea stăzilor Buzeşti, Berzei şi Uranus. În prima fază a lucrării se va construi un tronson ce porneşte din Piaţa Victoriei, trece prin strada Buzeşti şi se opreşte la Vasile Pârvan. Autorităţile susţin că acest tronson va fi gata până la sfârşitul lui 2011.
Vechi de aproape cinci ani, proiectul datează de pe vremea fostului primar general al Capitalei, Adriean Videanu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite