(GALERIE FOTO) Poliţiştii vor putea reconstitui accidentele în format 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aparat dotat cu un sistem laser ultraperformant i-ar putea ajuta pe poliţişti să termine anchetele de 20 de ori mai repede. Programul Quiq Map 3D permite reconstituirea în format 3D a oricărui tip de eveniment, redând fidel elementele importante, ca spaţiul şi poziţionarea elementelor.  

Prin montarea unor camere speciale bazate pe sisteme laser, programul Quiq Map 3D permite reconstituirea în format 2D şi 3D în maximum 10 minute a oricărui tip de eveniment (accidente, atentate), scurtând foarte mult timpul analizelor şi măsurătorilor criminaliţştilor.

Sistemul laser Quiq Map 3D este un sistem folosit de peste 15 ani în Statele Unite ale Americii şi implementat de trei ani şi în Polonia.
Acest sistem a fost prezentat la simpozionul organizat ieri de Institutul de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţie Române (IGPR) în colaborare cu Asociaţia Criminaliştilor din România.


Toate elementele importante sunt fidel redate de sistemul folosit de 3 ani de polonezi

Comandantul departamentului de poliţie din Kutno (Polonia), Ireneusz Wrzesinski, a lăudat performanţele acestui sistem care uşurează foarte mult mult anchetele poliţieneşti şi pe care l-a recomandat IGPR-ului. Sistemul este destinat vizualizării şi reconstituirii oricărui tip de eveniment în format 2D şi 3D.

10 minute în loc de patru ore
Reprezentantul poliţiei poloneze a spus că ei folosesc programul, în special, pentru reconstituirea accidentelor rutiere. „În zece minute se reconstituie în format 3D locul accidentului cu toate datele şi măsurătorile. Aceestea se captează uşor, utilizând procesul de colectare electronică a datelor, chiar şi pe teren dificil sau în zone cu trafic intens, locuri în care folosirea căruciorului este imposibilă sau periculoasă“, a explicat polonezul.

Toate elementele sunt fidel redate


Chiar şi martorii apar în reconstituirile 3D

Comparativ, el a mai spus că datele acestea se culeg în aproximativ patru ore folosind căruciorul sau celelalte metode, deja învechite, de analiză. El a pus accent şi pe siguranţa poliţistului care face ancheta. „Stând în picioare, la marginea drumului, la o distanţă sigură faţă de carosabil, un ofiţer poate măsura toate elementele importante, ca urme de frânare sau autoturismele implicate în accident, dintr-un singur punct, pe o rază de câteva sute de metri“, a detaliat Wrzesinski.

Chiar şi martorii sunt proiectaţi în reconstituirea 3D


Şi scena unei crime poate fi reconstituită în format 3D

Şi scena unei crime poate fi reconstituită în format 3D

Măsurătorile care acum se fac manual, sunt executate cu ajutorul acestui sistem în modul digital, calculând coordonatele punctelor şi distanţelor automat. Un asemenea aparat are şi un preţ pe măsură, un singur sistem costă aproximativ 10.000 de dolari, motiv pentru care reprezentanţii IGPR spun că şansele ca această aparatură să intre în dotarea poliţiştilor nu sunt atât de mari.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite