Bucureşti: „Uniunea bucureşteană”, zonă fără graniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe străzi din Capitală aparţin judeţului Ilfov, fără ca niciun indicator să arate acest lucru. Bucureştiul este împărţit după o lege veche de 42 de ani, depăşită de dezvoltarea urbană. Astfel, artere din cartierele Capitalei, precum Berceni sau Fundeni, sunt în alt judeţ.

Locuitorii de pe Aleea Oituz, din aproprierea staţiei de metrou Dimitrie Leonida, fac doar un pas ca să ajungă în judeţul Ilfov. Proprietarii caselor cu numere pare de pe Aleea Oituz locuiesc în Popeşti Leordeni, iar cei ai caselor cu numere impare sunt bucureşteni, cu domiciliul în sectorul 4. Nicio pancartă sau bornă nu anunţă împărţirea.
 
Situaţia, deşi confuză, îi amuză pe localnici. „ Mai facem glume când ne vizităm legat de graniţa asta, cel mai des ne tachinăm cu distanţa, că e mult de mers dintr-un judeţ în altul, că ne pregătim de excursie ca sa plecăm către ei“, glumeşte lfoveanul Dragoş Filipescu.
 
Faptul că sectorul 4 se termină la cinci metri de casa ei i-a provocat mai multe neplăceri Rodicăi Rus care locuieşte tot pe Aleea Oituz. „Au pus canalizare cei de la sectorul 4 şi s-au oprit la o casă de mine. Cu asfaltarea am păţit le fel, au turnat asfalt până în gardul vecinului meu şi la mine s-au oprit“, spune nemulţumită femeia.

Bucătăria într-un sector, sufrageria în altul
Nici pentru bucureşteni împărţirea teritorială nu este mai clară. De pildă, locuitorii din blocul B1 de pe Bulevardul Unirii sunt cetăţeni a două sectoare.

Au bucătăria în sectorul 5, graniţa trece prin hol, iar sufrageria este în sectorul 4. Bizară este şi situaţia Şoselei Fundeni. Până la piciorul podului, aceasta se află în sectorul 2, însă podul şi supermarketul din apropiere ţin de comuna Dobroieşti.

Prefectura ar trebui să descurce iţele
Autorităţile ştiu de aceste situaţii şi spun că deocamdată nu există o rezolvare pentru ele.

„Bucureştiul este împărţit după o lege veche din 1968. De atunci s-au făcut tot felul de modificări însă locale. Nimeni însă nu le-a adunat într-un act normativ unic”, spune Robert Tatu, membru al Agenţiei Naţionale de Cadastru.

Potrivit acestuia, cei doi prefecţi, al Capitalei şi al Ilfovului ar trebui să desemneze comisii catre să se ocupe cu împărţirea teritorială, urmând ca apoi să fie puse borne şi pancarte care delimitează Bucureştiul de Ilfov. Prefecţii însă nu ştiu ca asta să intre în atribuţiile lor.

„Consiliul judeţean ar trebui să se ocupe de această problemă”, declară Dan Baranga, prefectul de Ilfov, în timp ce prefectul de Bucureşti, Mihai Atănăsoaie recunoaşte că nu ştie prea multe pe acest subiect, dar crede că împărţirea trebuie făcută printr-o hotărâre de Guvern.

Autorităţile se lovesc de problema împărţirii teritoriale doar când se întocmesc liste electorale.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite