Bucureşti: „Filantropica“ din Berceni: 6 lei pe zi pentru un pat mizer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La marginea Bucureştiului, un „băiat deştept“ a ridicat o baracă în care cazează persoane fără adăpost în condiţii inumane.Nea Vali, un personaj dubios şi îmbrăcat mereu la patru ace, a pus pe picioare afacerea ideală pe timp de criză. Pentru 180 de lei pe lună, el le oferă oamenilor aflaţi în dificultate un pat într-o magherniţă.

Contra sumei de 180 de lei, oricine poate închiria un pat în una dintre cele patru camere de aproximativ 10 metri pătraţi. Reporterii „Adevărul de seară" au descoperit adăpostul şi au negociat cu proprietarul preţul pentru câteva nopţi de cazare.


Construcţia neterminată, acoperită cu scânduri şi celofan, în care şi-au găsit adăpostul sute de persoane de-a lungul timpului, este situată la vreo 500 de metri de staţia de metrou Dimitrie Leonida (fostă IMGB), pe o „uliţă" neasfaltată. Noroiul până la glezne şi câinii maidanezi care latră la fiecare colţ sunt cele mai mici inconveniente pe care le le suportă oamenii care locuiesc în cazemata lui nea Vali, personajul care administrează locul şi care se recomandă drept iniţiatorul afacerii.


Sistem improvizat de încălzire cu gaz
Distanţa de 15 metri de la poartă până la baracă trebuie parcursă cu atenţie pentru că, în urma ploilor, aleea s-a transformat într-o mică mlaştină. Înăuntru, trei bărbaţi de vârste diferite se plimbă în jurul aragazului, pe care sfârâie o tigaie plină de cartofi. Pe lângă aragaz, adăpostul mai e dotat cu un frigider şi trei sobe improvizate dintr-un arzător şi un tub metalic.

Celelalte facilităţi sunt duşul, care e conectat la un încălzitor instant, şi toaleta care emană un miros paralizant. După ce face prezentarea camerei în care ar urma să le fie repartizate paturile reporterilor, nea Vali îşi enumeră şi condiţiile. „În fiecare cameră sunt opt paturi, dar nu stau decât patru-cinci persoane, pentru că nu e aşa mult loc, celelalte paturi se folosesc pentru depozitarea lucrurilor. Aici nu se bea, ca să nu existe conflicte, nu recomand să vă lăsaţi telefoanele sau banii la vedere şi nu primesc fugari. O să vă cer câte o copie de buletin, să verific la poliţie", explică nea Vali.

„All inclusive"
El adaugă că pentru o perioadă de şedere mai scurtă, preţul se poate negocia şi de la cei 130 de lei pe care i-a cerut iniţial, a acceptat 100 de lei de persoană pentru o perioadă de două săptămâni.

„E căldurică, nu vă întreabă nimeni la ce oră veniţi sau la ce oră plecaţi. Baia, lumina, şi gazul sunt toate incluse în preţ", susţine „filantropul" din Berceni. Marius Pascu, şeful serviciului Şanse Egale şi Combaterea Marginalizării din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială din sectorul 4, spune că adăpostul este ilegal. „Ca să intre în legalitate are nevoie de o mulţime de aprobări şi autorizaţii. Dar nu cred că şi-ar dori acest lucru", spune Pascu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite