„Casa Unirii”, buba Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul hotel Concordia, locul unde s-a decis Unirea Moldovei cu Ţara Românească, în urmă cu 151 de ani, arată ca după război. Imobilul din Centrul istoric este deţinut de o firmă italiană, care l-a lăsat în paragină ca şi Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei. 

Una dintre cele mai însemnate clădiri din Bucureşti, atât ca şi importanţă arhitecturală, cât şi ca încărcătură istorică, este situată pe strada Smârdan nr. 39 şi aparţine în prezent firmei Ro Naturstein SRL. În loc să înceapă lucrările de reabilitare, firma a lăsat clădirea în starea în care a achiziţionat-o, adică aproape de prăbuşire.

Mai mult, până anul trecut, oamenii străzii şi câinii îşi făceau culcuş în clădirea istorică, parte a patrimoniului României. În urmă cu câteva luni, reprezentanţii firmei au pus doar o uşă metalică pentru a împiedica accesul „vizitatorilor” nedoriţi.

Italienii promit să renoveze clădirea la primăvară


Societatea Ro Naturstein SRL este deţinută în proporţie de 80% de firma italinană Emmencinque, care se ocupă cu afaceri imobiliare.
Reprezentanţii firmei susţin că imobilul urmează să fie renovat la primăvara acestui an, iar în prezent aşteaptă nişte avize pentru a demara proiectul de reabilitare.

Ei nu au vrut însă să spună în ce vor transforma clădirea-monument. „Aşteptăm avize de la Ministerul Culturii şi nişte aprobări de la Ministerul Lucrărilor Publice. Nu ştim deocamdată dacă ni se va da voie să facem modificări în interior. Cu siguranţă nu putem schimba faţada şi din câte am înţeles trebuie să păstrăm şi structura clădirii”, a declarat pentru „Adevărul”, Petre Amzoiu, reprezentant al „Ro Natrustein”.

„Nu mai au bani, dom’le!”

De cealaltă parte, reprezentanţi din cadrul municipalităţii susţin că firma nu mai are bani să investească în reabilitarea clădirii şi că de aceea au lăsat-o în stadiul în care este acum.

Potrivit legii, actualii proprietari nu au libertate totală în privinţa statutului viitor al clădirii, fiind clasată în categoria B de monumente. „Pot face un centru cultural, unde să funcţioneze cafenele sau librării, spre exemplu. Sau pot face tot un hotel, dar ar trebui să păstreze pentru vizitare camera în care s-a semnat Unirea”, a explicat Florin Necula, directorul Administraţiei şi Patrimoniului Public din Primăria Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite