Bucureşti: Wassim Osman, Zorro venit din Liban la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul în vârstă de 19 ani este deţinătorul titlului naţional din ultimii cinci ani. Multiplu campion naţional la floretă, Wassim a început să facă scrimă dintr-o întâmplare.

„Mama se ducea la sala de forţă chiar lângă clubul de scrimă şi s-a gândit că mi-ar plăcea acest sport. Nu s-a înşelat, scrima e sportul făcut pentru personalitatea mea“, spune tânărul care face scrimă de şase ani.
Născut în Liban, scrimerul a locuit un an şi în Elveţia iar copilăria şi-a petrecut-o în Statele Unite ale Americii. În 2001 s-a întors în România, după şapte ani. „Mereu mi-a fost greu să plec dintr-o ţară în alta. Trebuia să îmi abandonez prietenii şi să o iau de la capăt”, mărturiseşte Wassim.


În fiecare ţară în care lucrau părinţii lui, tânărul a încercat aproape toate sporturile, dar a rămas fidel scrimei. „Am făcut baschet, volei, karate, înot, tenis şi chiar baseball în State, dar scrima mi-a plăcut cel mai mult”, spune floretistul.   Acest sport individual l-a cucerit pe tânăr pentru că „poţi să loveşti, să te descarci de furie”. El spune că alte discipline i se păreau plictisitoare. „Intervenea rutina, dar în scrimă nu faci acelaşi lucru de două ori, schimbi tactica, schimbi totul. Ai nevoie de coordonare, viteză de reacţie şi de foarte multă ambiţie”, adaugă Wassim. 


Floretistul a câştigat în ultimii cinci ani titlul de campion naţional la cadeţi, juniori şi seniori. În 2007, el a ocupat poziţia a şaptea la Campionatul Mondial. Cu toate acestea, Wassim s-a gândit de multe ori să renunţe la acest sport. „În scrimă nu se investeşte, pentru ca fiecare sportiv să acumuleze experienţă, vitală, de altfel. Federaţia aşteaptă rezultate foarte bune, dar ne trimite foarte rar la concursuri, unde te pregăteşti cel mai bine”, declară Wassim.


Ambiţia şi dorinţa de a fi pe primul loc îl determină însă pe sportiv să se antreneze cu sârguinţă. Deşi Wassim îşi doreşte să câştige cât mai multe titluri pentru România, el mărturiseşte ar fi tentat să plece în altă ţară. „Nu îmi doresc să joc pentru altă ţară, dar dacă nu mă vor angaja sau nu voi câştiga bine voi căuta o bursă în altă parte. Acum aştept să închei junioratul, să văd ce se întâmplă”, afirmă scrimerul. În ciuda lipsurilor materiale din scrimă, Wassim nu regretă alegerea făcută. „Eu am încercat mereu să îmi caut un sponsor care să mă sprijine. Atunci când cineva investeşte bani în mine, el sprijină de fapt scrima României”, conchide Wassim.

 Profil
Născut: 11 aprilie 1990, în Liban
Studii: student în anul I la Facultatea de Ştiinţe Politice de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi la Relaţii Economice Internaţionale la Universitatea „Dimitrie Cantemir“
Familie: Are trei fraţi şi două surori
Ce-i place
: Îmi place să fac sport în general, nu contează ce sport: ski, snowboard, scuba-diving, orice. Am încercat toate sporturile pentru că îmi place să fac mişcare. Ador petrecerile şi să plec cu gaşca la mare, la munte, oriunde.
Ce nu-i place: Nu-mi plac oamenii cu două feţe. Nu vreau să îi am prin preajmă şi îi evit cât mai mult. De asemenea, urăsc pepenele, atât pepenele roşu, cât şi cel galben. Nu îmi place să alerg pe distanţe lungi, mi se pare foarte plictisitor.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce-ai fi făcut, dacă nu alegeai scrima?
W.O.: Medicină aş fi făcut. Mereu mi-am dorit să ajut lumea. Dar nu pot să le fac pe amândouă, iar pasiunea pentru scrimă este mai mare decât dorinţa de a deveni medic.
Care sunt modelele tale?
W.O.: Îmi place foarte mult stilul de luptă al lui Kleibrink Benjamin, iar ca rezultate Peter Joppich, desigur. Aceşti nemţi mă  inspiră şi mă fac să-mi doresc să ajung la performanţele lor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite