Bucureşti: Votaţi Bucureşti, gazda finalei „Cele şapte minuni naturale ale lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia oficială din 2011 ar putea avea loc în România dacă vom susţine nominalizarea pe site-ul www.new7wonders.com.

Cei care vor ca Bucureştiul să găzduiască ceremonia de desemnare a „Celor şapte noi minuni ale lumii“ o pot face până la 21 iulie.

Bucureştiul se luptă cu 24 de oraşe pentru a fi gazda finalei evenimentului „Cele şapte minuni naturale ale lumii“, ce va avea loc peste doi ani.

Astfel, Lima, Manila, Beirut, Sofia, Shanghai, Kuala Lumpur, Quebec City, Kiev, Puerto Rico, Londra, Rio de Janeiro, Cracovia, Seul, Singapore, Hanoi, Jakarta, Hong Kong, Dubai, Doha, Colombia, Monterrey, Beijing, Abu Dhabi şi Taipei au intrat în competiţie.

Pentru a găzdui evenimentul, Capitala României trebuie să fie cel mai spectaculos oraş, să demonstreze că are ambiţii politice şi strategice, să-şi dorească să fie în centrul lumii. De asemenea, populaţia trebuie să fie interesată de factorii de decizie, dar şi de impactul mass-media pentru a câştiga lupta cu cele 24 de oraşe.

Această competiţie a fost iniţiată de Fundaţia New 7 Wonders pentru a fi alese noile şapte minuni naturale ale lumii. Acest organism a reuşit, cu doi ani în urmă, să stabilească alte şapte minuni ale lumii contemporane - obiective create de om, iar festivitatea a avut loc la Lisabona, în 2007.

Aproape 100 de milioane de oameni au votat, la prima campanie, pentru câştigătoarele Piramida de la Chichenitza din Mexic, Taj Mahal din India, oraşul Petra din Iordania, statuia lui Hristos Mântuitorul din Brazilia, Colosseumul în Italia, Marele Zid al Chinei şi Machu Picchu în Mexic. La spectacol au fost prezente personalităţi ale lumii artistice şi sportive, precum Jose Carreras sau Cristiano Ronaldo.

Retezatul, propus printre minuni 

Parcul Naţional Retezat a intrat în cursa pentru minunile naturale şi deocamdată se clasează pe locul 13, în Grupa E, la categoria „Păduri, parcuri şi rezervaţii naturale“. Ca să fie aleasă, mai aveţi la dispoziţie o lună pentru a susţine „comoara“ naţională.

Parcul Retezat a fost nominalizat dintre 430 de situri naturale, din 224 de ţări. Propunerea României a ajuns în a doua fază a campaniei „Cele şapte minuni ale lumii“, numărându-se printre cele 261 rămase în cursă.

Parcul Naţional Retezat poate fi votat online pe http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/.

De ce merită să votăm?

Crestele unice, priveliştile de vis, ochiurile de apă şi apariţiile spectaculoase taie respiraţia oricărui turist.  Parcul Naţional Retezat (PNR) este primul de acest fel din România, fiind înfiinţat în 1935 pe o suprafaţă iniţială de 100 de kilometri pătraţi a fostului domeniu de vânătoare deţinut de Casa Regală.

Suprafaţa actuală a Parcului este de 380 de kilometri pătraţi. Retezat merită să fie „minune“ deoarece are aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, iar Masivul Retezat deţine 40% dintre lacurile glaciare ale ţării.

Capra neagră, cerbul şi căprioara sunt protejate încă de la înfiinţarea rezervaţiei naturale, iar o treime din totalul speciilor de plante de pe teritoriul ţării noastre - 1.200 - se află aici.

Cum votăm

Votul din faza nominalizărilor se încheie la 7 iulie 2009. Grupul de experţi al „Celor şapte minuni naturale ale lumii“ va studia primele 77 de nominalizări şi va alege 21.

Minunile rămase în cursă vor fi anunţate de Federico Mayor, fostul director general al UNESCO, poate chiar la Bucureşti. După anunţ, va urma un nou vot al publicului, timp de doi ani, pentru ca anunţul câştigătorilor să se facă în 2011.

Cei care vor să susţină nominalizarea României pot organiza, împreună cu autorităţile locale, o comisie de sprijin, iar până în 2011 finalistele oficiale vor fi vizitate de către experţi.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite