Ultimul vânător de nazişti:Sute de criminali de război mai trăiesc în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EXCLUSIV: Efraim Zuroff spune că în România mai trăiesc sute de români care au scăpat nepedepsiţi pentru crimele lor din Al Doilea Război Mondial. Doar patru au fost daţi pe mâna procurorilor, dar aceştia nu i-au pus sub acuzare.

1. Au trecut aproape 7 ani de când aţi lansat în România Operaţiunea Ultima Şansă, care are ca scop pedepsirea criminalilor de război nazişti rămaşi în viaţă. Ce aţi descoperit până acum?

Până în vara lui 2005, am primit 18 nume de suspecţi, pe care i-am investigat cu atenţie. Rezultatele cercetărilor ne-au arătat că doar patru dintre aceste persoane merită să fie investigate mai atent şi i le-am transmis procurorului-general din acea vreme, Ilie Botoş. Acesta a ajuns la concluzia că niciuna dintre aceste persoane nu merită să fie pusă sub acuzare. Numele sunt secrete din moment ce vina lor nu a fost dovedită.

2. Ce crime au comis, potrivit informaţiilor primite, cei patru români pe care i-aţi luat în vizor?

Unul dintre ei a participat personal la ucirea evreilor din Dorohoi şi Iaşi. Al doilea a participat la uciderea evreilor din Odessa în timp ce servea în Armata Română. A ajutat personal la arderea de vii a unora dintre victime. Al treilea a participat la pogromuri ca legionar, iar al patrulea a jucat un rol activ în revolta Gardei de Fier, în timpul căreia mai multe pogromuri împotriva evreilor au fost executate.


Poliţia aruncă morţii din tren în Târgu-Frumos

image

3. Consideraţi că proiectul a avut succes sau a fost un eşec în România?

În ceea ce priveşte aducerea criminalilor de război nazişti din România în faţa judecătorului şi pedepsirea lor, nu am avut succes, dar i-am făcut pe români mai conştienţi despre rolul colaboratorilor români în crimele naziste. O altă parte a proiectului nostru a reprezentat-o expoziţia mobilă despre istoria Holocaustului, care a fost expusă timp de mai multe luni la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, împreună cu o ediţie specială pregătită de istoricul Lya Benjamin despre soarta evreilor din România.

4. Câte mesaje aţi primit pe telefon?


Aproximativ 3.000 de persoane din toată lumea ne-au contactat prin telefon, fax sau poştă (inclusiv cea electronică). Odată am fost căutaţi de nepoata unui german suspectat că a fost nazist, care dorea să afle adevărul despre bunicul ei. Acesta fusese într-adevăr nazist, dar a murit înainte să poată fi întreprinse acţiuni legale împotriva lui.
Un alt apel a venit din partea unui scoţian care avea o prietenă unguroaică. El a cunoscut un fost colaborator nazist din Ungaria la o petrecere a ungurilor care locuiesc în Scoţia. Această întâlnire ne-a condus la ocupantul poziţiei întâi în Top 10. Cei mai căutaţi criminali nazişti, doctorul Sandor Kepiro, care s-a numărat printre suspecţii care au organizat uciderea în masă a cel puţin 1.250 de civili în Novi Sad (Serbia), la data de 23 ianuarie, 1942. Cei mai mulţi dintre aceştia erau evrei, restul fiind sârbi şi ţigani.   

image

5. Din România câte persoane v-au căutat?

Nu ştiu exact numărul, dar estimez în jur de 150 de persoane, prin telefon şi poştă.

6. Aţi acordat vreo recompensă de 10.000 de dolari pentru informaţii în România sau în celelalte ţări unde este activă Operaţiunea Ultima Şansă?

Nicio recompensă nu a fost acordată în România deoarece nimeni nu a fost adus în faţa justiţiei. O jumătate de recompensă a fost dată în Croaţia tânărului cercetător Alen Budaj, care l-a descoperit pe Milivoj Asner, fostul şef al poliţiei din oraşul Pozega, care a deportat sute de sârbi, evrei şi ţigani în lagărele de concentrare Ustasha, unde au fost apoi ucişi.

7. Câţi criminali de război nazişti credeţi că mai trăiesc în România?

Nimeni nu ştie cu exactitate. Bănuiesc că cel puţin câteva zeci, dacă nu chiar sute.

image

Pe o stradă din Iaşi, în timpul pogromului

Citiţi interviul integral mâine dimineaţă în Adevărul

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite