Copii abuzaţi de la Gavroche, aruncaţi în stradă în două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii de la Centrul Gavroche trebuie să-şi găsească o altă locuinţă până vineri. O casă cu două etaje din buricul Capitalei a provocat un scandal imobiliar, în urma căruia minori cu probleme riscă să ajungă pe străzile, de unde au fost adunaţi.

Centrul „Gavroche" de pe Şoseaua Colentina numărul 6A, înfiinţat în urmă cu 18 ani, va fi evacuat poimâine după ce clădirea în care funcţionează a fost obţinută în instanţă de SC Bucur Obor SA. Imobilul a fost revendicat în urmă cu şase ani, iar retrocedarea s-a decis anul trecut.

Tribunalul Bucureşti a respins până şi cererea de amânare a executării, astfel încât, în mai puţin de două zile, singurul adăpost de stat pentru copiii traficaţi din România va fi desfiinţat.

„Dreptul la proprietate este consfinţit prin Constituţie", au declarat reprezentanţii societăţii care au spus că imobilul va fi evacuat vineri dimineaţă. Ei mai susţin că în centru nu se află atât de mulţi copii abuzaţi aşa cum pretind cei de la Protecţia Copilului.

„La 17 martie era un singur copil în centru", au mai spus reprezentanţii Bucur Obor care au adăugat că s-au oferit variante pentru mutarea centrului. „Le-am căutat alte fundaţii acreditate de stat, le-am oferit clădirea cu chirie, dar nu am obţinut un răspuns clar", a afirmat directorul economic al societăţii, Sorin Burlacu.

Cu toate acestea, ieri, în centru, copiii se plimbau veseli pe scări, ei nu ştiu nimic încă despre mutarea care-i aşteaptă. „Sunt 20 de copii, cu vârstele cuprinse între 5 şi 20 de ani, care fac parte din grupul de suport", a spus directoarea centrului, Marinela Alexeanu-Buttu.

Ei au fost aduşi aici fie din cauza condiţiilor precare de acasă, fie din cauza violenţelor la care erau supuşi de proprii părinţi. La ora 12.00, primii copii se întorc acasă. Sunt patru „gândăcei", cum le zic cei din casă, elevi în clasa I. Zâmbesc timid şi imediat cum văd un om străin salută politicos. La parter, două fetiţe de 11, respectiv 13 ani, glumesc şi râd zgomotos.

„Cel mai mult ne place când mergem în parc şi ne jucăm", povesteşte una dintre ele. Până vineri, aceşti copii trebuie să-şi împacheteze lucrurile, să-şi strângă jucăriile şi să-şi caute o altă casă în care să se simtă în siguranţă. Ei riscă să se întoarcă în stradă sau chiar în mâinile traficanţilor de unde, cu greu, au scăpat.

Directoarea completează că acest centru nu este niciodată ocupat în totalitate, deoarece în ultimul moment pot să sosească copii din ţări străine, salvaţi din mâinile traficanţilor internaţionali. „Într-o zi au venit chiar zece copii din Franţa, obligaţi să se prostitueze sau să cerşească", spune ea. În plus, ea explică importanţa acestui centru şi faptul că nu poate să mute copii dintr-o casă în alta. „Pentru ei este foarte importantă stabilitatea. Cum să înveţe să se simtă în siguranţă, când sunt mutaţi dintr-un loc într-altul?", se întreabă ea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite