Bucureşti:Părinţii nu fac nazuri la bone, de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii plătesc de Crăciun şi de Revelion 20 de lei pe oră pentru un babysitter, dublu faţă de o perioadă obşnuită. Familiile care apelează la bone în timpul anului preferă ca acestea să aibă peste 40 de ani, dar, din cauza numărului mare de solicitări, în această perioadă acceptă şi compromisuri.

Pentru mulţi părinţi, grija celui mic a devenit o adevărată problemă. Astfel, au luat naştere agenţiile de babysitting, care le pun la dispoziţie părinţilor persoane specializate în îngrijirea copiilor. Persoana care va rămâne acasă având grijă de comoara familiei trebuie să îndeplinească criteriile drastice impuse de tătici şi mămici.


De Sărbători, părinţii care lucrează sau care pur şi simplu vor să petreaca o seară fără mofturile copilului pot să apeleze la aceste agenţii. „Noi recomandăm personal familiei şi aceasta hotăreşte dacă bona îndeplineşte toate condiţiile. Tariful îl negociază cele două părţi, respectiv bona şi părinţii“, explică Elena Georgescu, de la Acceda Consulting.


În această perioadă, din cauza numărului mare de clienţi şi a grabei, părinţii sunt mai puţin mofturoşi în alegerea bonelor. „Pentru seara de Crăciun şi cea de Revelion procesul de selecţie a bonei este simplificat. Părinţii nu mai vizualizează profilul a trei bone pe care le-a ales agenţia, ci fac doar o rezervare şi plătesc un avans“, spune patroana agenţiei Antoanette Services, Antoaneta Istrate.


Preţurile se negociază între familie şi bonă
Tarifele pentru o bonă variază în funcţie de cerinţele părinţilor. De cele mai multe ori, aceştia negociază direct cu babysitterul, iar sumele ajung să varieze foarte mult de la familie la familie. „Pentru Sărbători de iarnă, adică babysitting ocazional, tariful pentru o bonă este de 15 sau 20 de lei pe oră. Perioada minimă pentru serviciile unei bone este trei ore“, a adăugat Antoaneta Istrate.


O altă agenţie care oferă astfel de servicii este Mary Poppins Family. „Chiar dacă cererea este mare, nu avem cum să rămânem fără personal pentru că avem o bază foarte mare de date. Avem angajate, dar şi studente care lucrează part-time. Pentru toată noaptea de Revelion, tariful ajunge, cu aproximaţie, la 100  lei. Desigur, tariful se negociază între cele două părţi“, spune Mihaela Zână, psiholog al agenţiei.


Unele firme au profitat de perioada Sărbătorilor pentru a-şi dubla câştigurile. „Pentru cele două zile de Crăciun şi de Revelion tarifele pornesc de la 20 de lei pe oră. În restul zilelor, tariful nostru este de 10 lei pe oră“, a adăugat Andreea Ciulacu.


Bonele în vârstă, preferatele părinţilor
În timpul anului, când au de unde să aleagă, părinţii preferă îngrijitoarele în vârstă. „În general, părinţii preferă bonele cu vârstele cuprinse între 40 şi 50 de ani, care au o experienţă de viaţă şi care sunt mai mature. Desigur, depinde de la caz la caz. Unii preferă, bonele tinere de 20 de ani“, a adăugat angajata firmei Acceda Consulting.


„Prefer bonele care au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Cred că ele au mai multă experienţă, răbdare şi înţelegere. Apelez la o bonă atunci când am nevoie, iar preţul de aproape un milion pe zi mi se pare rezonabil. Nu m-am gândit însă ce voi face de Sărbători“, ne-a spus Ramona Neagu, mama unui copil în vârstă de trei ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite